תזונת פליאו – הסיפור שלי

הבלוג שלנו עוסק בשתי שיטות עיקריות:  שיטתו של ד"ר ברנשטיין, ותזונת פליאו. אחרי שכיסינו באופן בסיסי את התזונה ע"פ ברנשטיין המיועדת לסוכרתיים, רציתי לספר קצת גם על התזונה שלי ואיך בכלל הגעתי אליה.

לאורך השנים סבלתי מכל מני בעיות שניסיתי לפתור באמצעים תזונתיים וטבעיים אחרים, שהבולטים ביניהם הם הפרעות עיכול שונות ואנרגיה נמוכה. בלימודי הנטורופטיה גיליתי שגלוטן זה רע ושהורדת חיטה מהתפריט פותרת בעיות רבות. יישמתי את הידע הזה על המטופלים וגם על עצמי וראיתי תוצאות יפות מאוד, אבל לא תמיד, ולא תמיד באופן עקבי.

יחסית לרוב האוכלוסייה אכלתי את מה שנחשב לתזונה מאוד בריאה: 60% מהתזונה הגיעה מפחמימות, (רק דגנים מלאים), הרבה ירקות ופירות, כמה שפחות סוכר, מוצרי חלב (בעיקר יוגורט עיזים) דגים ומעט עוף ובשר. אבל עדיין היתה חסרה חתיכה בפאזל.

נקודת המפנה הראשונה היתה ירח הדבש שלנו, בו טיילנו ברכב לאורכה ורוחבה של איטליה המדהימה ביופיה. הרבה דברים טובים יש לי לספר על ארץ המגף, אך לענייננו ניתן לכנותה גם "ארץ הפחמימות". בטיול מצאנו את עצמנו ניזונים בעיקר מלחם וגבינות – המוצרים שהכי קל לקחת איתנו כשמסתובבים ברכב או ברגל כל היום. כן, אכלנו גם ירקות ופירות שקנינו בכל פעם שמצאנו סופרמרקט, אגוזים ופירות יבשים. אבל לפחות פעמיים ואפילו שלוש פעמים ביום צרכנו חיטה ומוצרי חלב, בין אם בסנדביץ לדרך או בפסטה עם גילוף של גבינת פרמז'ן. לא שהשלינו את עצמנו שזה בריא בזמנו, אבל חופש, אתם יודעים.

חזרתי לארץ עם עיכול משובש מאוד ופנים מלאי פצעונים, והחלטתי לקחת את עצמי בידיים ולעשות תהליך ניקוי. הורדתי מוצרי חלב, סוכר (שבטיול חזרתי לאכול… אח הקינוחים של איטליה) חיטה ומוצרי חיטה כמו לחם, פסטה וקרקרים. אבל החידוש היה שהחלטתי גם שלא אוכל מוצרי מזון שעשויים מדגנים אחרים (לחם שיפון, לחם כוסמין, פסטה מאורז), אלא רק את הדגנים עצמם. התחלתי לצרוך את הדגנים שלי רק מבושלים, למשל כדייסת שיבולת שועל, מג'דרה מאורז מלא או גרגרי כוסמין מפוזרים מעל סלט.

העיכול השתפר מהר מאוד (אבל עוד לא הסתדר לחלוטין), ותוך זמן קצר עור הפנים חזר לעצמו לשמחתי הרבה. מה שלא נעלם היה העייפות, במיוחד אחרי ארוחת הבוקר האהובה עלי, שאכלתי כמעט כל בוקר: שיבולת שועל מבושלת במים כבסיס, שאליו הייתי מוסיפה כל מני תוספות – פירות ואגוזים למיניהם, חמאת שקדים, פולי קקאו גרוסים ועוד. טעים כל כך אבל קטלני – כל יום אחרי ארוחת הבוקר הייתי כל כך עייפה שמבחינתי לחזור לישון. עד כדי כך.

ץ


לרגע לא חשדתי בפחמימות. ניסיתי להחליף את דייסת שיבולת השועל בדייסה מכוסמת טחונה ולא קלויה (טעים להפתיע), דייסת קינואה (בעע) ועוד מני תחליפים, אך ללא הרבה שיפור.

לרעיון של הורדת הדגנים מהתזונה נחשפתי לראשונה באתר של ד"ר מרקולה. השיטה שלו אומרת שיש אנשים שמסוגלים לעכל פחמימות ולהפיק מהן אנרגיה בקלות, ויש אנשים שלא, ואצלם הדגנים, תפוחי האדמה וכו' פשוט תוססים במעי וגורמים לאי נוחות ובעיות ויש להסיר אותם מהתזונה. התעניינתי אבל לא כל כל השתכנעתי – הרי לימדו אותי שדיאטות דלות בפחמימות זה לא בריא ולא טבעי.

אבל אז הגעתי לאתר של מארק סיסון ולרעיון של תזונת "פליאו" (קיצור של פליאוליטי) או "פריימל" (ראשוני) – תזונה שמחקה את התזונה של האדם הקדמון ולכן שוללת מזונות "מודרניים" שמקורם בחקלאות (כגון דגנים) ומוצרי מזון מודרניים מתועשים (כגון שניצל טבעול). לזווית הזאת הצלחתי להתחבר. הנושא החל להיראות לי יותר ויותר הגיוני, אבל עדיין לא בשבילי. היה צריך טריגר אחר כדי לגרום לי לנסות, והוא בא דווקא מכיוונו של אסף.

השינוי התזונתי הגדול שאסף לקח על עצמו כדי לשפר את בריאותו נתן לי השראה. (את הסיפור של אסף ניתן לקרוא כאן) תזונת ברנשטיין ופליאו הן דומות, והחלטתי לקחת את זה כהזדמנות – גם לנסות משהו חדש וגם לתמוך בו.

מאז חקרתי עוד הרבה וגיליתי שיש הרבה גירסאות לתזונה הקדמונית. החל מגרסאות גמישות שמרשות מוצרי חלב מסויימים, יין, שוקולד מריר ואגוזים בלי הגבלה (אה-לה מארק סיסון) , ועד לגרסאות "בית שמאי" שמאפשרות רק את מה שהיה אפשר לצוד או ללקט – ירקות, פירות מסוג ה- BERRIES, בשר, דגים, ביצים.

העיקרון הכי בסיסי המשותף לכל הגירסאות – לאכול מזון, לא מוצרי מזון. מזון כמה שפחות מתועש, שלא עבר הרבה עיבוד. מזון שגוף האדם התפתח איתו והסתגל אליו במשך עשרות אלפי שנים, כגון בשר, דגים, ירקות, שורשים, פירות. לכן השם הכי קולע מכולם לגישה הזו הוא לדעתי "Ancestral Nutrition" – תזונת אבותינו הקדמונים.

לרוב נראה שהרכב התזונה האופטימאלי לפי התזונה הקדמונית הוא הרבה שומן, חלבון במידה ומעט פחמימות – אך זה תלוי בהעדפה האישית של כל אדם. בכל תרבות ילידית מסביב לעולם נמצאו יחסים שונים בין הרכיבים האלה, ועדיין – כל עוד לא נכנס מזון מתועש, לרוב כולם שומרים על בריאות טובה. כך שבעיני זו בחירה אישית.

לאחר הרבה לימוד, ניסוי וטעייה, מצאתי את הגרסה שמשיגה עבורי את התוצאות הטובות ביותר. היא כוללת, בקצרה: בשר, דגים, ביצים ועוף, שמנים ושומנים בריאים כמו חמאה, שמן קוקוס, שמן זית, טחינה ואבוקדו, ירקות, מעט פירות ומעט אגוזים, שקדים ושורשים. מאוד פשוט.

וזה עובד. אני בריאה – גם לפי בדיקות הדם שלי וגם בהרגשה שלי, והכי חשוב, אני מרגישה מסופקת ואנרגטית, תחושה שרק הולכת ומתגברת ככל שהדרך נמשכת. דבר כזה טוב אי אפשר לשמור לעצמך ולכן הקמנו את הבלוג.

נמצאים במסע דומה? שאלות? הערות? נשמח לשמוע מכם בתגובות.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
פורסם בקטגוריה אישי, תזונת פליאו, עם התגים , , , . אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.

52 תגובות על תזונת פליאו – הסיפור שלי

  1. מאת רעות‏:

    היי הגר :)
    אני במסע מאוד דומה ( אפילו הטיול לאיטליה :O שאצלנו היה טרום-ירח דבש)
    ארוחת הבוקר שלי עד לפני כמה חודשים היתה פתיתי כוסמין (נראה כמו שיבולת שועל) עם פירות יבשים, אגוזים וחלב שקדים/סויה. הירידה באנרגיה התחילה מיד לאחר הארוחה. מאז שעברנו לביצים/בשר/דגים בבוקר – רמות האנרגיה השתפרו בהרבה… גם אני עושה על עצמי ניסויים, בעיקר בנושא מינונים (יותר שומן/יותר חלבון) עוד לא הגעתי לנוסחה המנצחת אבל אני מרגישה ממש בדרך לשם! אשמח לדבר אתכם במייל :)

    • מאת הגר‏:

      הי רעות, מהבלוג שלך כבר חשדתי שאת "איתנו"… :-)
      אין כמו חלבון לארוחת הבוקר!
      אני לא רוצה לשים את המייל שלי באתר מחשש לספאם, אבל אם תכתבי לנו דרך "צורך קשר" נוכל להחזיר לך מייל.

  2. מאת מרים‏:

    היי,
    היה מאד מעניין לקרוא את הסיפור שלך-ובמקביל את של אסף.נתן לי תמונה יותר גדולה וקצת יותר מובנת לגבי אורח החיים הזה.

    יש לי שאלה שלא קשורה כ"כ-האם אתם יוצאים לאכול בחוץ? (מסעדות,בתי קפה וכו'…) ואם כן איך אתם עושים זאת? כלומר,מה הכי חשוב לשאול/לבדוק בתפריט?

    תודה,
    מרים

    • מאת הגר‏:

      הי מרים, השאלה שלך מאוד קשורה!
      כל כך קשורה שנראה לי שאפשר לכתוב פוסט שלם כתשובה.
      אישית מצאנו שככל שמעמיקים ומתחייבים לגישה הזו, יוצאים פחות לאכול בחוץ.
      כשזה קורה, ברוב התפריטים יהיו 2-3 מנות שאפשר להזמין ללא חשש, או תוך בקשות מינימליות מצוות המסעדה לשינויים.
      הבחירה תהיה כמובן לפי הרגישויות והבחירות התזונתיות שלך. אצלי הן –
      * האם המנה מכילה חיטה/גלוטן? אפילו אם זו מנת בשר, לפעמים מקמחים את הנתחים ובמנה הסופית זה לא ניכר.
      * האם הרוטב מכיל סוכר? דבש? סילאן?
      * באיזה שמן משתמשים במנה? – אפשר להביא לי במקום קצת שמן זית / חמאה?
      * האם אפשר להחליף את האורז/תפו"א/צ'יפס בירקות מסוג כלשהו?
      ועוד…

      כמובן שיש הבדל בתהליך הזה בין מי שסוכרתי ואוכל ברנשטיין ומי שאוכל תזונה קדמונית. אצל אסף אין התפשרות ואין לחתוך פינות ולא אמורות להיות. בניגוד אלי הוא לא יכול פתאום להחליט לטעום כפית מהקינוח שמישהו הזמין, אפילו לא פעם בשנה. אבל על זה באמת אולי כדאי לפרט בפוסט נפרד.

      וטיפ אחרון – מי שרוצה להתחייב לגישה הזו, כדאי שיהיה האחרון שמזמין בשולחן.
      רוב הסיכויים שתהיה לו שיחה ארוכה עם המלצרית :-)

      • מאת מיכל‏:

        לא עדיף לפעמים "לחטוא" ולהזמין מנה ללא שינויים? כזו שהכי מתאימה?
        כי השינויים האלה הרי הורסים את המנה, וגם די מעצבנים את כולם, כלומר, את חברינו לארוחה ואת צוות המסעדה. אני בוחרת מנה עם מינימום פחמימות ומשתדלת להשאיר את רובן על הצלחת

  3. מאת גילה‏:

    הגר שלום,
    מעניין – תודה על הפוסט ועל הלינקים!
    רציתי לדעת מה היחס של גישת הפליאו (על גרסאותיה השונות…) לזרעים למיניהם: שומשום, חמניה, פשתן, צ'יה וכדומה – כן? לא? במידה? בלי הגבלה?
    תודה,
    גילה.

  4. מאת ענת‏:

    מאוד נחמד לשמוע גם את הסיפור שלך בתזונה…
    אני והחבר מתחילים בקרוב את האתגר ומתכננים גם לכתוב על זה… ככל שיהיו יותר אנשים שיעשו את זה ויספרו על זה אפילו אם זה רק באינטרנט,זה יתפוס. אנשים צריכים לראות הוכחות כמו הסיפורי לפני ואחרי אצל מארק סיסון כדי להאמין.
    גם לי יש את הבעיה של עייפות אני מאוד מקווה שאראה תוצאות מהבחינה הזו.

  5. מאת עינת‏:

    הגעתי אליכם במקרה ואני מאד שמחה! התהליך שאת עברת (וגם אצלי היה מעורב טיול ירח דבש לאיטליה) מאד דומה גם אצלי, עם תזונה מיוחדת לקנדידה (בטן נפוחה ששלחה אותי לנטורופטית חביבה) שעבדה, אבל לא הצלחתי להתמיד בה, עם כל הטוב של איטליה, עם 8 קילו שעלו בשנה, עייפות, חוסר ריכוז, ולאחרונה תקופה קצרה ולא מספקת אצל מדקר שהציע תזונה עשירה בחלבונים שכלל לא הבנתי.. על מנת להבין אותה הגעתי אליכם ואני מנסה "לשחק" עם התזונה שהוא הציע ועם מה שאני קוראת אצלכם ומכירה (וגם עם חלק מהעקרונות של תזונת הקנדידה, למשל ללא פטריות). כרגע אני ללא סוכר, ללא מוצרי חלב בכלל וללא קמחים או דגנים (גם לא מלאים וללא אורז, תפ"א וכדומה). אני כן שותה קפה ללא חלב ולעיתים כוס יין אדום בערב. המדקר המליץ על תזונה עשירה (יותר מדי לטעמי) בחלבונים ויום אחד בשבוע מותר לאכול הכל הכל הכל. השיטה הזו לא ברורה לי, ולא ראיתי תוצאות (מרגישה טוב, לא רעבה, אבל לא מצליחה לרדת במשקל :(
    בינתיים אצלכם מצאתי חומר למחשבה ואף התנסיתי בהצלחה עם שני מתכונים!
    תודה!

  6. מאת ליאור‏:

    היי, ראשית מאוד נהנית לקרוא את הבלוג שלך, שנית אשמח לדעת האם לדעתך ניתן ליצור תפריט עשיר בפחממות ללא לחם או כל פחמימה מובהקת אחרת?
    בת זוגתי לא צורכת לחם כלל וכלל (לחם, פסטה, אורז, שיבועלת שועל או כל פחמימה אחרת) בדרך קבע, ידוע כי היא סובלת מבעיה של הפרעות אכילה והיא מטופלת. אך חשבתי על רעיון בו אוכל בעצם להשלות אותה ולגרום לה לאכול דברים שהיא כן אוהבת (פירות(יבשים וטריים) ירקות, אגוזים,שקדים ובוטנים מכל הסוגים) בכמות יותר גדולה ממה שהיא אוכלת קיום על מנת לאזן את הקלוריות היומי שלה. רצוי לציין שהיא גם לא צורכת מוצרי חלב בכלל.
    אשמח אם תשיבי לי,
    תודה מראש,
    ליאור.

    • מאת הגר‏:

      הי ליאור, תודה.
      למה אתה קורא "פחמימה מובהקת"?
      אפשר ליצור תפריט פליאו עשיר בפחמימות, אם אוכלים שורשים – בטטות, תפו"א, שורש פטרוזיליה, שורש סלרי, גזרים, דלועים – דלעת ודלורית, פירות כמובן.
      לא כל כך הבנתי את הרעיון של להשלות אותה, אך באופן כללי, אם רוצים להעלות את כמות הקלוריות, זה רעיון טוב להעלות את צריכת השומנים הטובים, שכן הם מרוכזים יותר (מכילים יותר קלוריות על כמות קטנה יותר). המזונות שרשמת (אולי חוץ מבוטנים) יכולים להרכיב דיאטה בריאה מאוד, אם מוסיפים להם גם חלבון מהחי – ביצים, בשר, דגים וכו'.
      גם אני לא אוכלת מוצרי חלב ואני בריאה מאוד.
      בהצלחה, מקווה שעניתי לך.

      • מאת ליאור‏:

        רב תודות לך :)

        הכוונה בבמילה "להשלות" – היא לבנות לה תפריט בריא שיוכל לספק לה את כמות הקלוריות המומלצות ביום דרך הצומח – תוך שילוב של דגים וביצים.

        שוב המון תודה לך

  7. מאת דניס‏:

    אחלה פוסט ומעניין מאוד, הסיפור שלי קצת שונה. התחלתי בתור אחד שיש לו בעייה רפואית בבלוטת התירס. הוצאתי משקאות מוגזים, התחלתי לאכול בריא עם כל מרכיבי המזון, כולל פחמימות, באופן מסודר. הבעיה נפתרה, כיום אני גם חוקר ולומד דברים למגוון פרויקטים ולמטרה שלי עם הגוף.

    שאגב גם נתקלתי באופן מעניין את הספר של מארק סיסון, שמדבר על תזונה ללא פחמימות, אני מניח שבחודשים הקרובים איישם את זה כחלק מתזונה ומבניית אורח חיים בריאים. אני הולך לכתוב סיכומים וגם קטעים מהספר באתר שלי.

  8. מאת איריס‏:

    קראתי את דברייך, והתחברתי מאוד, אני מרגישה שהמסקנות שאליהן הגעת מאוד תואמות את דרך התזונה שמתאימה לי. אודה לך מאוד אם תשלחי לי תפריט יומי לדוגמא שאוכל להעזר בו.
    בברכה, ותודה מראש, איריס.

    • מאת הגר‏:

      הי איריס,
      שמחה לשמוע. נראה לי שזה נושא ששווה לכסות בפוסט, אבל כדי להסביר באופן בסיסי, ככה זה בדרך כלל נראה:
      ארוחת בוקר: בד"כ ביצים וירקות.
      ארוחת צהרים: בדרך כלל סלט עם שאריות מארוחת הערב (קציצות, ירקות קלויים, דג…), ולפי המצב רוח יכולים להיזרק פנימה גם שקדים, ביצה קשה, טחינה… מכל הבא ליד. בצהרים אני אוכלת את מה שיש, זו גם ארוחה שאין לי הרבה זמן אליה.
      ארוחת ערב: זו הארוחה היותר מושקעת. שילוב של ירקות קלויים / אפויים וחלבון מן החי בקונסטלציה כלשהי – סלמון בתנור, סטייק טונה, המבורגר, "שניצל" עגל… ואם אין כוח או אין שום דבר בבית יכולה להיות גם שוב חביתה :-)
      אם אני אעבה בין הצהרים לערב יש לי בעבודה טחינה גולמית ואני אוכלת קצת עם ירקות – גזר, מלפפון…

      כל הנ"ל ספציפי מאוד להעדפות שלי. אם מוצרי חלב עושים לך טוב, את יכולה בהחלט להוסיף שמנת חמוצה, יוגורט 7%, גבינת מוצרלה לחביתה וכו'.

      מקווה שזה עושה קצת סדר בראש.

      • מאת שרון‏:

        היי הגר,

        אני מאוד אוהבת ביצים אך נאמר לי שהכולסטרול שלי גבולי ויש להפחית ביצים לפעמים בשבוע. לתגובתך אשמח

        • מאת הגר‏:

          שלום שרון,
          ביצים הן מזון טבעי עם יתרונות בריאותיים רבים. רמות כולסטרול גבוהות קשורות למכלול של נושאים ולא רק לצריכת כולסטרול בתזונה. רוב הכולסטרול שבדם בכלל מיוצר בתוך הגוף.
          בנוגע לקשר בין צריכת ביצים לעלייה בסיכון למחלות לב – תחליטי בעצמך לנוכח המידע:
          1. Egg consumption and endothelial function: a randomized controlled crossover trial – במחקר זה צריכת שתי ביצים ליום לא העלתה רמות LDL ולא פגעה בתפקוד העורקים, בהשוואה לצריכת שיבולת שועל.
          2. Daily egg consumption in hyperlipidemic adults – במחקר זה פציינטים עם רמות כולסטרול גבוהות אכלו מספר ביצים קשות מדי יום. לא נראה אפקט על בריאות כלי הדם.
          3. Effect of a high-saturated fat and no-starch diet on serum lipid subfractions in patients with documented atherosclerotic cardiovascular disease – משתתפים במצב של השמנת יתר חולנית עם מחלות לב אכלו תזונה עתירת שומן, מרובת ירקות וללא עמילנים ודגנים. רמת הכולסטרול שלהם לא עלתה והם ירדו מאוד במשקל. במסגרת המחקר המשתתפים אכלו 3-4 ביצים ליום.
          מבלי שרמת הכולסטרול בדמם תעלה, וירדו מאוד במשקל.

          יש עוד הרבה מידע כאן: http://www.marksdailyapple.com

          השאלה האמיתית היא מה את אוכלת בשאר הזמן. לאכול ביצים זה בריא, אבל לאכול ביצים וגם הרבה פחמימות יכול להיות לא בריא בכלל.

          • מאת שרון‏:

            אני אוכלת 60 גר' פחמימות ליום. בינהם שומנים טובים שקדים 90 גר'+אבוקדו+שמן זית+ירקות ירוקים בשפע ואני רזה 58 קילו מאז שאני מכירה את עצמי
            לא נוגעת בלחם אולי לפעמים WASSA +חזה עוף+סלט כרוב+כרוב ניצנים+כרובית+מעט דברי חלב+סטיביה ממש לפי הספר. רמת הסוכר בצום 104.
            עדיין לא סוכרתית אך אימצתי את שיטת ברוך סגל הלוי ואני שומרת על משקל.
            בקשר לביצים, שתי ביצים בשבוע+דג סלומון, יותר חלבונים מעט פחמימות כדי למנוע סכרת.
            הכולסטרול הרע שלי היה גבוהה שאכלתי גבינות צהובות. כשהורדתי ירד גם הכולסטרול. כמובן אומגה 3 דגים וכו וללא פחמימות שיפר מאוד את המצב

  9. מאת שרון‏:

    כמובן שהכבד מייצר כולסטרול וטוב שכך, כי יש לכולסטרול תפקידים מבורכים אך גם התזונה משחקת תפקיד חשוב אם אוכל כל יום כבד עוף או איברים פנימיים של הפרה, הכולסטרול יעלה. שמעתי על מחקרים על ביצים והדעות חלוקות. אני מאמינה באכילה שפוייה ולא להגזים בשום מאכל . כולסטרול וגם סוכר זה לא גזירה משמיים תלוי מה מכניסים לפה. כמובן שפחממות וסוכרים מעלים את כל החולות הרעות ומזה אני נמנעת. האם בדיאטה של ד"ר בורנשטיין ניתן לאכול שמנת+ירקות לארוחת בוקר ביתר הימם שאין ביצים וכן טונה (סלט יווני) לארוחת בוקר נראה לי בסדר.
    אשמח לקבל תפריטים לארוחת בוקר גם ללא ביצים. בינתיים אני אוכלת 2 כפות סובין שיבולת שועל+אגוזים וקינמון שאני ממהרת לעבודה והשאר יותר קל

  10. מאת רחל‏:

    תודה, יפה איך סיפרת את הסיפור שלך, נשמע משכנע!

  11. מאת יהודית‏:

    רציתי לדעת מה דעתך על איברי פנים של עוף כמו ריאות קיבה וושט וכד'?
    אני יודעת שאוכלים ריאות פרה בתבשיל טעים מאוד.
    וגם פירות אילו פירות את אוכלת וכמה בממוצע ליום?
    תודה

    • מאת הגר‏:

      הי יהודית,
      מבחינת איברי פנים של עוף אני אוכלת כבד מדי פעם. באופן כללי ממליצה להתמקד באיברים של בקר כי שיטת הגידול שלהם בארץ הרבה יותר טובה, בריאה והומנית.
      מבחינת פירות, מה יעזור לך לדעת כמה אני אוכלת? כל אחד לפי צרכיו ומטרותיו :-)
      אבל כדי לספק את הסקרנות – לפעמים אחד, לפעמים בכלל לא, פעמים נדירות שניים. תלוי ברצון ובפעילות הגופנית.

  12. מאת עפרה‏:

    האם מותר לאכול זיתים?

  13. מאת שגיא‏:

    היי הגר (ואסף), ראשית אני רוצה להחמיא לבלוג, הוא מקיף ואינפורמטיבי. הסיפור האישי שלך נשמע מוכר מאד. גם אני זיהיתי בעצמי הרבה שינויים פיזיולוגיים ותחושתיים שקשורים בתזונה, ולכן אני חוקר את הנושא בשנים האחרונות על ידי נסיון של כל מיני סגנונות דיאטה שונים לתקופות קצרות של ניסוי ותהייה. ככלל, מבחינתי האישית בהחלט ניתן לומר שתזונה שמבוססת יותר על חלבון ושומן ושלא על פחמימות מיטיבה עם הגוף והאנרגיה, אולם הבעיה הכי גדולה שקשורה בזה – עבורי לפחות – היא ירידה הדרגתית במצב הרוח (מה שקשור כנראה לסרטונין) עד כדי אפאתיות שמגיעה כעבור זמן מסוים, וש"מחייבת" אותי לחזור לפחמימות ולמצב-רוח "תקין". הייתי שמח לשמוע את דעתך ונסיונך בעניין הזה.
    בנוסף, רציתי לשאול על שלושה נושאים נוספים שלא מצאתי התייחסות אליהם. הראשון הוא צריכה של קפה, תה וממריצים אחרים, שעוזרים להתמודד עם אותה עייפות שהזכרת ושרובנו מכירים וחווים. השני הוא התייחסות לירקות עטירי סוכר כמו עגבניות וגזר. הנושא השלישי שרציתי לשאול עליו, הוא אכילה מאוחרת ו/או סמוכה לשינה, ונסיונך עם זה וההשפעה על הבריאות ותנודתיות הדיאטה. כשמדברים על תזונה קדומה מזכירים לעתים קרובות שהאכילה אז הסתיימה עם רדת החשיכה (אז הלכו לישון), שלא כנהוג בתקופתנו בה רדת החושך היא רק אמצע היום למעשה.
    תודה ובהצלחה!

    • מאת הגר‏:

      הי שגיא,
      תודה על המחמאות.
      בנושא מצב הרוח, החשד שלי היה נוטה יותר לתפקודי בלוטת התריס שלעיתים משתנים בתזונה דלת פחמימות, אם יש חסר כלשהו או בעיה שלא זוהו מלכתחילה.
      מצד שני זה גם יכול להיות חסר תזונתי אחר, וקשה לקבוע מבלי להכיר יותר לעומק את מצבך הגופני, ההיסטוריה הרפואית ומה בדיוק אכלת.
      בנושא הקפה והממריצים האחרים, זה נושא מאוד רחב שדורש התייחסות מקיפה יותר. אבל אם לחבר את זה לשאלה הקודמת, אין ספק שאם אתה משתמש בקפה כדי להילחם בעייפות משהו כאן לא תקין. הקפה ממריץ אותך ונותן לך עוד כמה שעות עבודה או ערות אבל זה בא עם מחיר. לאורך זמן הגוף יתפקד פחות טוב. אין ספק שבעולם המודרני יהיה קשה למצוא אדם שלא מתמודד עם עייפות, אבל יש ויש. אם הדבר היחידי שמאפשר לך לתפקד הוא קפה, צריך לחפש את הבעיה האמיתית ולטפל בה.
      לגבי הירקות שהזכרת. באיזה הקשר אתה שואל? האם אתה סוכרתי? למי שבריאותו תקינה ואינו סובל מסוכרת או בעיות מטבוליות אחרות, אין צורך לדאוג מהפחמימות שבירקות. אלא אם אתה שואל מאחר ואתה רוצה לעשות דיאטה קטוגנית. בקיצור – נדרשת הבהרה לשאלה שלך.
      בנוגע לאכילה ממש לפני השינה – עדיף להימנע מארוחות כבדות בזמן זה בגלל שזה יפריע לתהליך העיכול ולתהליכי הניקוי, התיקון וההתחדשות שמתרחשים בגוף במהלך הלילה.

  14. מאת סבינה‏:

    הי הגר,
    הבלוג ממש מצויין ומלמד.
    האם בכלל אפשרי להתאים תזונת פלאו למי שלא אוכל מוצרים מהחי/ טבעוני ?

    תודה,
    סבינה

    • מאת הגר‏:

      תודה סבינה,
      בתור טבעונית את יכולה להוריד מהתזונה די בקלות גלוטן, סוכר, שמנים מזרעים וקטניות, מוצרי חלב את במילא לא אוכלת.
      תזונת פליאו קלאסית שוללת אכילת דגנים וקטניות, אבל בגלל שבלי זה לא יהיה לך מה לאכול, את יכולה להרשות לעצמך דגנים נטולי גלוטן – אורז, כוסמת, קינואה, ולהשרות אותם כדי להיפטר כמה שיותר מהחומרים המזיקים שהם מכילים.
      כמו כן קטניות מונבטות הן מזון קביל – ברגע שאת מנביטה אותן הן מאבדות את החומרים המזיקים והופכות יותר דומות לצמחים מאשר לזרעים.
      את יכולה לאכול שקדים, אגוזים וזרעים – אבל כדאי לא להגזים בגלל תכולת אומגה שש גבוהה.
      מומלץ בכלל להתמקד במוצרי קוקוס – קמח, שבבים ובמיוחד השמן שיכול לספק לך חומצות שומן רווי שחסר בתזונה שלא כוללת מוצרים מהחי.
      נשאלת השאלה מאיפה יבוא החלבון. אמנם קטניות מכילות כמות מסוימת אבל יש כאן בעיה עם איכות החלבון.
      בהתאם לגילך ומצבך הבריאותי ייתכן שתרצי להיעזר באבקות חלבון כדי להתמודד עם העניין.
      בכל אופן אני לא מתייחסת בתשובתי כרגע להאם זה בריא או לא (לדעתי לא) – אבל אם זו הבחירה המוסרית שלך זו תשובתי.
      התזונה שתוארה לעיל אינה תזונת פליאו (במיוחד אבקות החלבון), אבל זה חיקוי די קרוב והאופציה הכי טובה שיש למי שמעוניין להישאר טבעוני.
      בהצלחה!

  15. מאת ורד‏:

    שתי שאלות:
    א. בן זוגי לקה במחלה סרטנית. הומלץ ע"י נטורופת לעבור לתזונה קטוגנית. האם זה מתאים לתזונת פליאו או ד"ר ברנשטיין? (הוא איננו סובל מסוכרת, אך כן בעל עודף משקל).
    ב. הצטרפתי אליו לדיאטה במטרה להוריד במשקל. אני סובלת מתת פעילות של בלוטת התריס, ויצאתי מאיזון. האם יש מקור להשפעת הדיאטה על פעילות בלוטת התריס כפי שציינת באחת התגובות?

    • מאת הגר‏:

      שלום ורד,
      א. התזונה לפי ברנשטיין נחשבת לתזונה קטוגנית. גם את תזונת הפליאו אפשר לעשות קטוגנית, כי הכוונה היא בעצם להפחתת הפחמימות עד לרמה שבה הגוף נכנס לקטוזיס. אני מניחה שהנטורופת נתן המלצות מדוייקות, טוב שאתם עושים את זה עם ליווי.
      ב. אכן, לתזונה דלת פחמימות יכולה להיות השפעה בחלק מהמקרים שבהם יש מלכתחילה חוסר איזון בבלוטת התריס. אם התזונה הוציאה אותך מאיזון כדאי שתחזירי פחמימות, לא חובה לבסס עליהן את התזונה אבל כן לאכול מהן. את יכולה לעשות דיאטה שעדיין תהיה דלת פחמימות יחסית אבל לא קטוגנית.
      רק בריאות לשניכם.

  16. מאת מאג‏:

    הי הגר,
    הבלוג ממש מצוין ומלמד.כל הכבוד, התחלתי לפני 2חודשיים וזה היה קל בשבילי.
    אם הקפה אני לוקחת תמר במקום סוכר האם זה בסדר? אוכלת גבינה צידדר שמנה כי אני אוהבת גבינות ויין אדום ,חוץ מהפינוקים האלה אני פלאו.
    אני רוצה לרזות האם אפשר לרזות אם הפינוקים האלה .
    תודה ואתם 10

    • מאת הגר‏:

      שלום מאג, תודה על המילים החמות.
      כל אחד מאיתנו שונה, ואי אפשר להגיד לך מה וכמה לאכול בלי להכיר אותך.
      באופן עקרוני וכללי – כמה שפחות סוכר יותר טוב, וגם תמר זה סוכר. כמו כן מוצרי חלב יכולים לעכב ירידה במשקל, ומומלץ להוריד אותם לתקופה ולראות מה קורה.
      בהצלחה,
      הגר

      • מאת מאג‏:

        תודה רבה. הכנתי את הפיתה לא יצא לי נפוח אבל טעים מאוד. אפילו הנכדה שלי בת שנה ושמונה חודשים זללה. יצא לי שמן מידי. בפעם הבאה אכין עם פחות שמן. תודה

  17. מאת מאג‏:

    מאחלת לך שנה טובה לך ולמשפחתך

  18. מאת לילך‏:

    היי הגר, הסיפור שלי מאוד דומה לשלך. הייתי בהונגריה במשך כשבוע, וכשחזרתי היו לי המון בעיות בבטן (ועדיין יש), הגעתי למיון אפילו בעקבות כך, עשו ועושים לי המון בדיקות שכולן הגיעו עם תוצאות טובות- שהכל בסדר בבטן שלי. בנוסף לכך, התחילו לי פצעים בפנים, שזה דבר שמעולם לא היה לי- לא ככה (גם בגיל ההתבגרות לא היו לי), הפנים שלי בדר"כ מאוד מאוד חלקות ונעימות למגע. את הבעיה שלי עם מוצרי חלב גיליתי בעקבות אלרגיות אחרות, כל שנה כ3 חודשים לפני האביב הייתי מורידה מוצרי חלב, ובאותה התקופה לא היו לי כאבי בטן (היו לי כאבי בטן גם כילדה).
    ועכשיו, הרופאה שלי שמעה שיש לי בעיות עם מוצרי חלב, אז היא החליטה לבדוק לי צליאק, וזה נורא מפחיד אותי. אני מאוהבת בבצקים, עוד יותר מאוהבת בקינוחים, איך אני אצליח? אני יודעת שמדובר בבריאות שלי בסופו של דבר, אבל זה נשמע לי נורא נורא נורא מפחיד!
    הפוסט שלך מאוד חיזק אותי, ולפני שאני עושה את בדיקת הדם של הצליאק, אני רוצה לנסות לאכול בדרך שכתבת פה. אך בשביל להצליח בה, אני חייבת תפריט מדויק, ממש מדויק. ללא מוצרי חלב וללא קמחים.

    מצטערת אם נפלתי עלייך אבל אני לא מכירה הרבה אנשים שמסביבי עם אותן הבעיות.

    • מאת הגר‏:

      הי לילך,
      אם קראת קצת בבלוג ודאי גילית שיש חיים גם בלי גלוטן :) לחמים, עוגיות, אפילו פיצה. רק צריך להשקיע קצת וכמובן שאי אפשר לבסס עליהם את התזונה, אבל מרוויחים בריאות שופעת.
      לא הייתי מוותרת על הבדיקה – עשי אותה כדי לדעת עם מה את מתמודדת.
      ובלי קשר תתחילי לאכול לפי תזונת הפליאו – האחד לא קשור לשני.
      אני יכולה לתת לך רעיונות לבניית תפריט. באשר לבקשתך לתפריט "ממש מדוייק" – זה לא אפשרי מבלי להכיר אותך ולדעת עליך עוד מידע, ואת זה אני עושה בקליניקה שלי כנטורופטית. אם תהיי מעוניינת את מוזמנת לפנות דרך "צור קשר".
      עוד אופציה – חפשי בגוגל "paleo menu" ואני בטוחה שתקבלי הרבה רעיונות נוספים.
      אז הנה הרעיונות:
      בוקר: ביצים עם ירקות, אבוקדו, זיתים, טחינה
      צהרים: סלט גדול עם עוף בגריל / טונה / ביצים קשות / חתיכות סטייק, או המבורגר ללא לחמנייה על סלט ירוק או ירקות קלויים.
      ערב: קציצות עם בטטה בתנור, מוקפץ של בקר וירקות, פסטה מאטריות קלפ (מתכון פה בבלוג)
      חטיפים: פירות, אגוזים, אבוקדו, מקלות ירקות עם טחינה, סלמון מעושן, קבנוס ללא חומרים משמרים (יש ל"מרינדו")
      בהצלחה,
      הגר

  19. מאת אנה‏:

    הי הגר,
    איך משלבים את שיטת פליאו עם ספורט ? האם יש תפריט שאת יכולה להמליץ עליו ביום אימון?
    מה היחס לאבקות חלבון?

  20. מאת נועה‏:

    הי הגר,
    הגעתי לבלוג שלך במקרה בחיפוש אחרי מתכונים של "אוכל אמיתי". אני מכירה את תזונת פליאו באופן חלקי בעיקר מחברים ולאחרונה גם מאחי הצעיר. מאוד הופתעתי והסתקרנתי לראות שכתבת בתגובות שגידול הבקר בארץ הוא הומאני ואשמח אם תרחיבי בעניין הזה, בעיקר בעניין הגידול של עגלים באלו תנאים הם מגודלים, מה הם אוכלים (אם מדובר במזון טבעי מדוע לא לאפשר להם לינוק כמו תינוקות אנושיים? זה לא יותר בריא ואמיתי?) וכיצד מפרידים אותם מאימותיהם. בנוסף אשמח לשמוע מה דעתך לגבי הפולמוס שמתנהל לאחרונה על יבוא עגלים חיים במטוסים מאוסטרליה.

    • מאת הגר‏:

      שלום נועה,
      לא כתבתי שהגידול של הבקר הומאני בפני עצמו, אלא יחסית לתנאי הגידול של העוף. לקריאה נוספת על הבקר בארץ אני מפנה אותך לבלוג של מר קדמוני שכתב על הנושא רבות, למשל כאן וכאן.
      למה לא לאפשר לעגלים לינוק כמו תינוקות אנושיים? באמת, קטונתי. יש תעשיית בשר ויש בה בעיות רבות. ויש גם תנועה שצמחה מתוך קהילת הפליאו שמנסה לטפל בנושאים האלה, ושמה התנועה למען גידול הומאני של חיות משק. תקראי קצת בעמוד הפייסבוק שלהם, בעיקר את רשימת המגדלים ההומאניים שהם ממליצים עליהם.

  21. מאת ציפי גיל‏:

    שלום הגר
    התחלתי את תזונת הפליאו ב2.2.15 כמעט 4 שבועות אני מרגישה נפלא
    החלטתי להתחיל בגלל כולסטרול קצת מעל הנורמה עדיין לא עשיתי בדיקות דם כי זה עדיין מוקדם
    אבל מה שמתסכל אותי זה שעליתי במשקל אומנם חצי קילו אבל עדיין זאת עליה במשקל
    האם זה הגיוני ?
    המשקל שלי לא גבוה הוא בנורמה הנכונה לפי הגובה

    תודה
    ציפי

    • מאת הגר‏:

      שלום ציפי,
      אם את מרגישה נפלא זה אומר לי שאת בכיוון הנכון.
      אל תתיחסי לתנודות קטנות כמו חצי קילו לפה או לשם – תני לזה זמן לעבוד. במיוחד אם את אומרת שאת לפי הנורמה.
      בהצלחה!

  22. מאת אושרה‏:

    שלום, שמי אושרה והיום שמעתי פעם ראשונה על הפילאו.
    אני ובעלי החלטנו לנסות את זה לחודש ולראות אם זה עושה טוב למשפחה, אבל
    יש לי ילדים בגיל ההתבגרות (15) (13) (12) ורציתי לדעת האם זה יכול להזיק להתבגרותם? המשפחה ששמענו ממנה על זה סיפרה לנו שלילדים שלה זה מעולה אך הם לא בגיל ההתבגרות.
    אשמח להחזרת תשובה.

    • מאת הגר‏:

      שלום אושרה, בהחלט לא. זה יכול לתמוך בהתפתחות כך שתהיה בריאה ואיכותית.
      כמה דגשים: ילדים (בריאים) לא צריכים לאכול תזונה דלת פחמימות. תנו להם הרבה שורשים, אפשר גם אורז לבן.
      המעיטו כמה שיותר בשקדים, אגוזים, זרעים – הם נוגדים את יתרונות התזונה.
      בהצלחה.

  23. מאת אושרה‏:

    תודה רבה!
    נתחיל לנסות!

  24. מאת חן לביא‏:

    היי הגר, הרגע נתקלתי בבלוג שלך ואני ממש מוקסמת. רציתי לשאול לגבי חלב סויה דל שומן כי בלי נס קפה אני לא עוברת את היום, והאם אוכל למצוא איפוא שהוא ספר או חוברת של מתכונים משום שעד עתה לא אכלתי כמעט בשר אלא רק עוף לפעמים והייתי מאד רוצה ללמוד.
    תודה רבה על העזרה
    חן

    • מאת הגר‏:

      שלום חן, ראי את עמוד המתכונים שלנו. למתכונים נוספים חפשי בגוגל – יש המון כבר בעברית.
      חלב סויה אינו מומלץ, ממליצה לך לעבור לחלב קוקוס.
      בהצלחה,
      הגר

  25. מאת טובה .ב.א‏:

    הגר שלום
    האם מותר לאכול כוסמת לפי תורת הפלאו?
    אשמח לתשובה בהקדם

    • מאת הגר‏:

      לא נכללת בתפריט בהגדרה הצרה של הפליאו, אבל מי שמגיב אליה טוב ואין לו בעייה של סוכר יכול לשלב אותה בתפריט.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

תגי HTML מותרים: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>