מה אכלו אנשים עם סכרת בשנת 1917?

לא מזמן מצאתי קישור מעניין לספר מתכונים לסכרתיים מ 1917. ניתן לקרוא אותו בחינם בקישור הזה.

בספר מתכונים רבים, כולם דלי פחמימות. הרבה מהם מבוססים על קמחים שאינם מדגנים ובעיקר על קמח שקדים. יש הרבה מתכונים לבשר , דגים, ביצים ובעצם כל דבר שסכרתי יכול לאכול ללא חשש.

מלבד הערך שלו כספר מתכונים, ויש בו הרבה מתכונים, הוא גם שופך אור על ההיסטוריה של התזונה לסכרתיים.  בניגוד ל"פירמידת המזון" המודרנית שהיא כמובן רוויה בדגנים, פירות ופחמימות שונות, המצב לפני 93 שנים היה אחר. בעמודים 9-16 יש פירוט של המזונות המומלצים לסכרתיים ואלה אשר יש להמנע מהם. באותה תקופה הרפואה הייתה הרבה פחות מפותחת מהיום אבל מה שכן, כולם ידעו שכדי לשרוד עם סכרת, צריך לאכול תזונה דלת פחמימות.

תירגמתי ותימצתתי חלק מהפרק הזה כאן כי הוא בעיני מדהים וכל כך שונה ממה שאנשים אוכלים היום. כאמור היסטוריה – תרתי משמע. אז הנה לפניכם, מסע בזמן ל 1917

המלצות התזונה מחולקות לשלוש קבוצות, ולקבוצה נוספת של מאכלים האסורים.

קבוצה 1 – מזונות אשר אפשר לצרוך באופן חופשי 

  • בשרים: בקר, כבש, בשר חזיר כו'
  • עופות מכל הסוגים
  • בשר מיובש, ממולח או מעושן
  • דגים טריים או מיובשים
  • חמאה, שמן זית, שמנים מהחי
  • שמנת מתוקה/חמוצה, גבינות שמנת, גבינת פרמז'ן
  • הירקות הבאים: ארטישוק ירושלמי, אספרגוס, שעועית ירוקה, צנון, כרוב ניצנים, מלפפון, קולורבי, בצל, כרוב כבוש, תרד ועלים ירוקים שונים – חסה, אנדיב וכו'
  • קמחים שאינם מבוססים על דגנים (שקדים ועוד)
  • כל האגוזים/שקדים מלבד בוטנים, קשיו ואגוז קוקוס
  • ירקות מוחמצים: צלפים, זיתים,  מלפפונים, כרוב וכו'
  • תבלינים מכל הסוגים


קבוצה 2 – מזונות אשר אפשר לצרוך מדי פעם ובכמויות מעטות 

  • פירות: תפוח, מישמיש, אשכולית, אוכמניות, תפוז חמוץ, אפרסק חמוץ, אגסים
  • הירקות הבאים: ברוקלי, כרובית, סלרי, חציל, גזר, פטריות, תפוח אדמה (אחד), גמבה, דלעת, עגבנייה (אחת), לפת
  • גבינות: אדם, גבינה שוויצרית וגבינות קשות אחרות

קבוצה 3 – מזונות בעלי ערך תזונתי גבוה אשר חשובים במיוחד (שימו לב)

  • חמאה, שמן זית, שמנת מתוקה
  • גבינות שמנת, צ'דר ועוד גבינות שמנות
  • בייקון, האם, בקר, כבש, ברווז ואווז
  • מקרל, סלמון, קוויאר
  • ביצים

מאכלים אשר יש להמנע מהם לחלוטין

  • סוכרים
  • עמילניים
  • מאפים: לחם, עוגות, עוגיות, ביסקווטים וכו'
  • אורז ( ניתן במקרים מיוחדים בלבד)
  • שיבולת שועל
  • שעורה
  • טפיוקה
  • פסטה
  • בצלים גדולים
  • פירות מיובשים
  • דבש
  • קוקטלים, יינות מתוקים
  • בירה
  • ג'ינג'ר אייל
  • שוקולד
  • חלב מרוכז

אז לסיכום קשה להבין איך מההמלצות האלה לסכרתיים אשר ניתנו בשנת 1917 עברנו תהליך שבו היום ה"מומחים" ממליצים את ההפך: להפחית מזונות מהחי ושומנים ולהרבות בקמחים, דגנים ופירות. והכי חשוב זה לציין כי כמות האנשים בעולם המערבי הלוקים בסכרת סוג 2 רק עולה כל הזמן מאז שהתזונה השתנת לתזונה "בריאה" . פעם ידעו לאכול…

אני חושב שיש לנו המון מה ללמוד מהספר הנשכח הזה מהמאה שעברה. ושוב, יש בו מתכונים נהדרים כולל ערכים תזונתיים מלאים לכל מתכון. אם מצאת מתכון מעניין שתפו אותנו.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
פורסם בקטגוריה מתכונים, סוכרת, עם התגים , , , . אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.

8 תגובות על מה אכלו אנשים עם סכרת בשנת 1917?

  1. מאת יוסי‏:

    מעניין מאוד..‏ השאלה אם יש ספר כזה גם לאנשים שלא חולים סכרת

  2. מאת שני‏:

    מה הבעיה עם קוקוס?

  3. מאת ליאור‏:

    ומה הבעיה בקשיו ובוטנים? אשמח לדעת

  4. מאת לירז‏:

    ראיתי שרשום להימנע מבצלים גדולים..
    ישנה בעיה עם בצלים בפליאו? ובכלל הגודל חשוב?

    • מאת הגר‏:

      הי לירז, אין בעיה עם בצלים בפליאו. יש בעיה עם כמות גדולה של בצל למי שסוכרתי, כי הוא מכיל יחסית הרבה פחמימות.

  5. מאת רינת‏:

    אני רואה המלצה חוזרת ( גם במתכונים) על שמנת מתוקה וזה דיי תמוה בעיני.
    בשמנת מתוקה יש סוכר.
    אולי הכוונה היא לשמנת להקצפה של 38% שומן ואין בה סוכר?

    • מאת אסף‏:

      הכוונה לשמנת להקצפה 38% ללא סוכר, הרבה פעמים שמנת זו מכונה ״שמנת מתוקה״ על אף שאין בה סוכר

להגיב על ליאור לבטל

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

תגי HTML מותרים: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>