על תקופת ירח הדבש בסכרת

מה עולה לכם בראש כשאתם שומעים את המושג ירח דבש? בדרך כלל תקופה מתוקה אבל קצרה. כזו היא תקופת ירח הדבש של סוכרת הנעורים, למרות הרצון להאמין שאפשר להאריך אותה, או אולי אפילו שתישאר כל החיים.

"תקופת ירח הדבש" הוא הכינוי האירוני שניתן לאחרת התקופות הקשות בחיים – התקופה שלאחר אבחון הסוכרת מסוג 1. זו תקופה בה ערכי הסוכר מתחילים להתאזן מעצמם וכמויות האינסולין אותן יש להזריק יורדות, לפעמים עד כדי היעלמות זמנית של הצורך בהזרקה.

תקופת ירח הדבש לא מתרחשת תמיד, ונחשבת כזמנית. על פי הספרות הרפואית המקובלת היא נמשכת בין מספר חודשים ועד לשנתיים. ע"פ ד"ר ברנשטיין ניתן להאריך את תקופת ירח הדבש ועל זה בהמשך. התקופה הזו עבור הסכרתי החדש מבלבלת מעט, ואף עשויה לנטוע תקוות שווא לריפוי הסכרת, אני יודע, הייתי שם.

מדוע מתרחש ירח הדבש?

כדי להבין, יש לפרט מעט על התהליכים המלווים את היווצרות הסכרת עצמה.

סכרת סוג 1 מוגדרת כמחלה אוטואימונית, זאת אומרת מחלה בה מערכת החיסון של הגוף "תוקפת" את הגוף עצמו, במקרה הזה את תאי הלבלב מסוג בטא האחראים על ייצור והפרשת האינסולין. תהליך זה מתחיל זמן מה לפני הופעת הסימפטומים של הסכרת. למרות הפגיעה בהם, תאי הבטא שעדיין מתפקדים מנסים לעמוד בעומס וממשיכים לייצר אינסולין אך בנקודה מסויימת גם הם "קורסים". בשלב זה מתחילים הסימנים האופיניים לסכרת כגון ירידה במשקל, עייפות, צימאון והשתנה מוגברים הנובעים כולם מעליית היסטרית של כמות הגלוקוז בדם. רוב תאי הבטא בלבלב כבר לא מתפקדים ואלה שכן – כורעים תחת העומס. לא רק שמערכת החיסון החליטה לתקוף אותם על לא עוול בכפם, הם ניזוקים גם מהרמה הרעילה של הסוכר בדם שיכולה להגיע גם ל-600 דצ"ל .

בשלב זה מתרחש גם בדרך כלל האבחון של הסכרת. כבר לא ניתן להתעלם מהסימפטומים ובדרך כלל האדם הולך להבדק ומקבל את החדשות הגורליות. לאחר האבחון מתחיל הטיפול – הסכרתי החדש מתחיל להזריק אינסולין בצורה קבועה כדי לחקות את פעילות הלבלב שלו. כאמור, בדרך כלל בשלב זה קיימים עדיין תאי בטא בלבלב שמתפקדים, וברגע שהגוף מתחיל להסתייע באינסולין ממקור חיצוני ורמות הסוכר עצמן יורדות לערכים  הקרובים לנורמה, יורד העומס גם מתאים אלה והם חוזרים לתפקד. עקב כך ערכי הסוכר מתחילים להתאזן עד למצב בו כמות האינסולין הנחוצה לסוכרתי יורדת מאוד , לפעמים עד להפסקה מוחלטת של ההזרקה.

האם ניתן להאריך את תקופת ירח הדבש ולמה בעצם?

על פי ניסיונו של  ד"ר ברנשטיין  ניתן להאריך את תקופת ירח הדבש על ידי שמירה על תפריט דל פחמימות וטיפול נכון. במהלך שנותיו הרבות בהן טיפול בסכרתיים, לא פעם החל ד"ר ב' לטפל בסכרתיים ממש משלב האיבחון.  סכרתיים שעברו לתזונה דלת פחמימות ועקבו אחר ההמלצות הנוספות שלו כבר מההתחלה הצליחו לשמור על מינוני האינסולין שלהם קבועים למשך שנים. זה לא אומר שהם נרפאו מהסכרת, אבל הם הצליחו לשמר אותה במצב סטטי יחסית שתרם ליכולת שלהם לשמור על ערכי סוכר נורמליים. הסיבה שזה חשוב היא שלמרות שאי אפשר לשקם את הלבלב לחלוטין, המשך הפעילות שלו גם אם היא חלקית תעזור ליציבות רבה יותר בערכי הסוכר – שזו המטרה שלנו, להגיע לערכים נורמליים ולשמור על יציבות, ללא ירידות ועליות חדות.

לסיכום,אם אתם עצמכם אובחנתם בסכרת סוג 1 ונמצאים בעיצומו של ירח הדבש, או שאתם מכירים מישהו שנמצא בשלב זה, מומלץ מאוד להתחיל לעקוב אחרי ההמלצות של ד"ר ברנשטיין ולעבור לתזונה דלת פחמימות. מי לא רוצה ירח דבש ארוך?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
פורסם בקטגוריה ד"ר ברנשטיין, מושגים, סוכרת, עם התגים , , , , , , . אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.

5 תגובות על על תקופת ירח הדבש בסכרת

  1. מאת אורי‏:

    תודה על הפוסט החשוב.
    האם ידוע לכם כמה שנים הצליח ד"ר ברנשטיין להאריך את ירח הדבש?
    אני מכיר מטפל טבעוני שלדבריו אם באים אליו בתקופה הראשונה לגילוי המחלה, הוא מרפא את המחלה בוודאות. אך בהסתייגות אחת – יש פה ושם מעידות, כשהסוכר עולה, ואז נותנים תיחזוק מוגבר עד שהמעידה חולפת. לא בררתי עדיין אם הדבר נכון.
    לדבריו הוא מטפל בשורש המחלה – במערכת החיסונית שהתבלבלה. הוא מרפא אותה, כך שמערכות הזיהוי שלה חוזרות לזהות נכון, ושוב לא תוקפות חלקים מהגוף.

    • מאת אסף‏:

      היי אורי,
      ברנשטיין מספר על מטופלים שונים במהלך השנים אשר האריכו את ירח הדבש לתקופות של שנים רבות, אבל הוא לא ערך מאמרים או מחקרים בנושא אז לצערי אין לי נתונים מדוייקים.
      לגבי המטפל הטבעוני – למיטב ידיעתי לא מתוארים בספרות הרפואית מקרים של ריפוי סכרת נעורים, הרבה פעמים פשוט מדובר בירח דבש ארוך ולכן האשלייה כי המחלה "מתרפאת".
      מעניין על איזה תזונה ממליץ המטפל הטבעוני הנ"ל.

  2. מאת רונית‏:

    אורי האם אתה מדבר על דר' אריה אבני? דברתי אם מטופלים שלו שעברו לתזונה ללא קמח חלב ומוצריו
    ואומנם הסתדרו ללא אינסולין לתקופה שבין שנה לשנתיים בלבד. האם אתה יכול לכתוב את שם המטפל, גם אני חודשיים וחצי אחרי הגילוי ומחפשת פתרונות.

    • מאת אסף‏:

      לא מדובר בד"ר אריה אבני, לא הזכרתי את השם הזה כאן. מדובר בד"ר ברנשטיין, זה רופא אמריקאי שעל הגישה שלו מבוסס חלק ניכר מהבלוג הזה. עוד פרטים עליו כאן

  3. מאת אורנה‏:

    היי,
    מידע חשוב מאוד, כתבה יפה.
    רציתי לספר לכם על המעבר שלי לסטבינול,
    זה החזיר לי את ההנאה מהתה שאני שותה (בעיקר בחורף..)
    אני שונאת סוכרזית, גם בגלל הטעם וגם בגלל ייסורי המצפון שיש לי בכל פעם שאני נוגעת בזה – בגלל שזה כלכך לא בריא.
    אני משתמשת בסטבינול כי זה טבעי, מסטיביה, וללא חומרים משמרים, עם הכי פחות טעם לוואי שאני מכירה מכל מה שניסיתי.
    מאחלת לכל מי שמקבל את הבשורה שהוא חולה בסכרת, תקופת "ירח דבש" ארוכה ככל האפשר (:
    שבוע טוב!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

תגי HTML מותרים: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>