איך להוריד סוכר בדם עם עמילן עמיד

 

הקדמה חשובה

כל מי שעוקב אחרינו בבלוג זה במשך השנים יודע שנמנעתי מלהתייחס לתוספי מזון וצמחי מרפא בכל מה שקשור לאיזון סוכרת. זה לא במקרה, עד כה לא נתקלתי בשום צמח מרפא, "מוצר" או תוסף מזון אשר עושה הבדל משמעותי בערכי הסוכר לאורך זמן. העקרון שאני מאמין בו הוא שהבסיס לאיזון הסוכר בדם הוא פועל יוצא של התזונה אותה אנחנו אוכלים, ואדם שרוצה לשמור על ערכי סוכר תקינים חייב לשנות את התזונה שלו.

אם נשתמש לדוגמא בחוק השמונים/עשרים (עקרון פארטו) ניתן לומר כי 80% מההשפעה על רמות הסוכר בסוכרת תגיע מהתזונה שלנו. אבל יש עוד 20% שתלויים בהרבה דברים נוספים, בחלקם ניתן לשלוט ובחלקם לא. ברובם גורמים אלה משפיעים על תנגודת האינסולין שלנו, לדוגמא סטרס, חוסר שינה, שינויים הורמונלים, מחלה ועוד ויכולים להוציא אותנו מאיזון גם אם אנחנו שומרים על תזונה נכונה ולוקחים מינונים נכונים של תרופות או אינסולין. המרכיב שאני הולך לדבר עליו הוא בעל פוטנציאל לעזור לנו ב20% אלה ואולי אף יותר. חשוב להבין כי הוא אינו מחליף תזונה נכונה, אבל הוא כנראה יכול לעשות את החיים שלנו קלים יותר ועל זה נפרט בהמשך.

זהו הפוסט הראשון בסידרת פוסטים בנושא עמילן עמיד, שבו אספר לכם כיצד מרכיב פשוט וזול שאפשר למצוא כמעט בכל סופר עשוי לעשות שינוי משמעותי באיזון הסוכר שלכם ולעזור לבעיות בריאותיות נוספות. אני מציע לקרוא בריכוז ובעיון את הפוסט מתחילתו ועד סופו, ולזכור שכל הכתוב כאן אינו מהווה המלצה רפואית ונכתב למטרות מידע בלבד.  

אז ללא עיכוב נוסף, בואו נתחיל. נא להדק חגורות!

מה זה עמילן עמיד?

לפני שנבין מהו עמילן עמיד, קודם כל צריך להבין מהו עמילן. עמילן Starch הוא רב סוכר, המורכב מיחידות חוזרות של גלוקוז. לרוב העמילן מתפרק בגוף במהירות בגוף לסוכר ומשמש כמקור אנרגיה. ניתן למצוא עמילן בירקות שורש כגון תפוחי אדמה, בטטות, אורז וגם בדגנים, בקיצור, כל המזונות שאותם אנחנו לא ממליצים לאכול אם יש לכם סוכרת.

עמילן עמיד לעומת זאת "Resistent Starch"  הוא סוג אחר של עמילן שכמו שמרמז שמו עמיד בפני תהליך העיכול. לאחר שנאכל עמילן עמיד הוא לא יתעכל לא בקיבה ולא במעי הדק, אלא יגיע ישר למעי הגס שלנו, שם הוא יתפרק בחלקו על ידי חיידקים. בגלל עמידותו, הוא למעשה לא יעלה את הסוכר בדם בכלל בניגוד לשאר העמילנים. הצורה שהוא מתקבל בגוף דומה מעט לזו של סיבים תזונתיים, אבל מסתבר שההשפעה שלו הרבה יותר נרחבת ושונה מהותית. עמילן עמיד נמצא באופן טבעי בבננות ירוקות, תפו"א לא מבושל, אורז קר, ובכמה סוגי קטניות.

היתרונות הבריאותיים של עמילן עמיד

מאז שהתגלה בשנות ה-80 נעשו מחקרים רבים אודות השפעת העמילן העמיד על הבריאות. הנה העיקריות שבהן:

  • הפחתת תגובה גליקמית – בניסוי על בני אדם התגלה שצריכת עמילן עמיד תגרום עם הזמן לעליות מתונות יותר של רמת הגלוקוז בדם לאחר הארוחות 1 2
  • שיפור הרגישות לאינסולין – במספר מבדקים על אנשים בריאים וגם על סוכרתיים הוכח כי צריכת עמילן עמיד משפרת רגישות לאינסולין 1
  • תחושת שובע מוגברת 1
  • אפקט אנטי דלקתי 1
  • שיפור במטבוליזם מוגבר של שומנים – תורם לירידה במשקל ולשיפור פרופיל השומנים בדם 1
  • אפקט פרביוטי על המעי הגס – עמילן עמיד משקם את אוכלוסיית החיידקים הטובים במעי, ועל ידי כך תורם לבריאות המעי הגס אשר יש לה השלכות נרחבות על הגוף.
  • מניעת סרטן מעי הגס

נשמע טוב לא?

השימוש בעמילן עמיד למטרות איזון הסוכר עלה לתודעה בזכות פוסט של ריצ'ארד ניקולאי האמריקאי שמנהל בלוג פליאו פופלרי, שם הוא אירח אחד מקוראיו שסיפר על חוויותיו החיוביות עם תיסוף של עמילן עמיד לתפריט היומי. (מייד נפרט כיצד) מאז אותו פוסט נצברו מאות דיווחים של אנשים אשר חוו בעיקר שיפור של ערכי הסוכר בצום ומניעת קפיצות סוכר לאחר ארוחות. חלקם גם הפחית במינון התרופות בעקבות צריכת העמילן העמיד. חשוב לציין כי רובם עם סוכרת סוג 2 או עם סוכר גבולי אבל מצטברות מספר עדויות גם של סוכרתיים מסוג 1.

רבים חוו שיפור ביציאות, ברמות האנרגיה, שינה עמוקה יותר ועוד השפעות שונות ומשונות. תופעות הלוואי היחידות שדווחו הן גאזים והגברה בתדירות היציאות, אך ניתן למנוע זאת על ידי התאמת המינון.

לרוב אני סקפטי כשמדובר ב"תרופת פלא", אבל השילוב של רקע מדעי על הנושא הכולל מחקרים רבים ביחד עם ניסיון אמיתי של גולשים רבים הוביל אותי לנסות אותו בעצמי. "היתרון" בסוכרת הוא שניתן לבחון כיצד שינויים משפיעים ברמה היומימית בעזרת בדיקות סוכר. בעוד מספר שבועות אדווח בצורה מפורטת את תוצאות ה"ניסוי" שלי. בינתיים אני מרשה לעצמי לומר שההשפעה על רמות הסוכר לחיוב ניכרת בהחלט.

אז איך עושים את זה?

הצורה המומלצת לצריכת עמילן עמיד היא הצורה המבודדת שלו ואחת האופציות הנוחות היא עמילן תפו"א. מדובר באבקה לבנה חלקה וחסרת טעם. אם מחממים אותה היא תהפוך לג'לי ולמעשה משמשת בדרך כלל להסמכת רטבים ולאפייה. הסוג הזה הוא הסוג המומלץ של עמילן תפו"א על פי ריצ'ארד. ניתן להזמין את המוצר מחו"ל בקישור.

אם אתם רוצים לקנות בארץ, שימו לב טוב מה אתם קונים. חשוב לא להתבלבל בין עמילן תפו"א (Potato Starch)  לבין קמח תפו"א (Potato Flour)ההבדל הוא שהקמח עשוי מכל חלקי תפוח האדמה המבושל ולמעשה גם יעלה לכם את הסוכר וגם לא תקבלו את האפקט המבוקש, לעומת עמילן תפו"א שכולל רק את העמילן. כדי לסבך עוד יותר את הדברים היצרניות בארץ לא תמיד מבדילות בין השניים, ולכן צריכים להסתכל על האותיות הקטנות. המוצר של חברת "מיה" שמצאתי ברשת מגה מוגדר כקמח תפו"א אבל הוא למעשה עמילן טהור (מוגדר כ-Potato Starch) ומתאים למטרות שלנו.

 

  • רוב המחקרים מדברים על מינון של 30 גרם ליום, לכן המינון היומי הרצוי כולל ארבע כפות עמילן תפו"א.
  •  יש להתחיל במינון נמוך של כף ליום למשך שבוע לפחות ולעלות בהדרגה, כדי להרגיל את הגוף. בהתחלה עשויים להופיע מעט גאזים ואי נוחות קלה בבטן, אבל זה עובר. אני ממליץ להתחיל אפילו בכפית ליום כדי להתרגל, במיוחד למי שסובל מבעיות במערכת העיכול.
  • אין משמעות אמיתית לתיזמון, אבל מומלץ עם ארוחות גדולות, על הבוקר ולפני השינה.
  • מערבבים את העמילן במים קרים, או ביוגורט ושותים. העמילן מתערבב במהירות ואין לו שום טעם.
  • אסור לערבב את העמילן עם מים רותחים או לבשל איתו – בחימום עמילן תפו"א האדמה הופך לעמילן זמין אשר יקפיץ לכם את הסוכר בדם במהירות.
  • אם אתם מטופלים בטיפול תרופתי ו/או אינסולין יש לעקוב באדיקות אחרי ערכי הסוכר שלכם כדי למנוע היפוגליקמיה. יתכן שיהיה צורך להוריד במינון התרופות לאחר נטילה ממושכת של עמילן עמיד.
  • למרות שלא מדובר כאן בתרופה אלא במזון,  רצוי להתייעץ עם הרופא שלכם בטרם תתחילו. אל תסמכו על מה שאתם קוראים באינטרנט :-)

נשמע פשוט לא? אשמח לקבל ממכם תגובות, ולשמוע כיצד צריכת עמילן עמיד השפיעה עליכם במידה ובחרתם לנסות אותה. כמו כן שאלות והערות יתקבלו בברכה.

המשך יבוא….

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
פורסם בקטגוריה כללי, מושגים, סוכרת, עמילן עמיד, עם התגים , , , , , , , . אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.

86 תגובות על איך להוריד סוכר בדם עם עמילן עמיד

  1. מאת דינה ראלט‏:

    עמילן עמיד הוא אכן חלומו של כל סוכרתי…הנה מאמר סקירה חדש על הנושא:
    Resistant starch: promise for improving human health
    Adv Nutr. 2013 Nov 6;4(6):587-601
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24228189
    ביקשתי מהחוקרת Diane Birt את המאמר המלא
    dbirt@iastate.edu

    • מאת אסף‏:

      תודה דינה, תעייני בלינק הזה שגם צירפתי במאמר, סקירה מדעית מקיפה מאוד על עמילן עמיד.

      • מאת עידו- סטודנט לרפואה‏:

        היי אסף , קראתי מעט מהסקירה שצירפת , לא היה לי זמן לקרוא את הכל
        אבל מצאתי התייחסות בסקירה המצורפת שלדעתי ראוי להתחשב בה:
        There is also a need for properly designed, controlled studies to determine the exact effects of RS on human lipid and glucose metabolism, particularly over longer time periods and, in individuals with impaired glucose responses.

        לא היה לי יותר מידי זמן להתעמק בסקירה אבל נראה שהמסקנה הזו תואמת לממצאים המצויינים בסקירה בהקשר של מטבוליזם של ליפידים וסוכרים בחולי סוכרת יכול להיות שבקריאה מהירה פסחתי על משהו חד משמעי , אבל לפי מה שנראה מהסקירה יש עדיין מקום לחקור את הדברים.
        לא היה נראה מהכתוב שעמילן עמיד מוריד חד משמעית את רמות הסוכר בדם , הדברים היו מסווגים ולא חד משמעיים.
        חשוב להבין שסכרת זו מחלה מטבולית מאוד מורכבת ויש לה צורות שונות זה לא נגמר בסוג 1 ו 2 וסכרת הריון , ואינני מסכים עם האמרה ש80% מההשפעה על רמות הסוכר באה מהתזונה , אני מצטער שכל תגובה שלי נראית כאילו אני בא להתנגח ולהתנצח , אני חושב שהנושא מאוד מעניין וייתכן ששימוש בעמילן עמיד עוזר להוריד את רמות הסוכר , עובדה שזה עוזר לך וגם לאחרים , אי אפשר להתווכח עם זה! , אבל צריך להתייחס לדברים בפרפקטיבה הנכונה , אם 80% מההשפעה על רמות הסוכר היתה מהתזונה בלבד , ידידי, לא היית מזריק אינסולין , זו טעות לחשוב שהאפקט הטיפולי הגדול בא רק מהתזונה , הפתרון הוא מורכב מהרבה מישורים גם תרופתית וגם שקשורים לאורך החיים ולתזונה בריאה ונכונה , אין תרופת פלא לסכרת , אבל יש טיפול טוב מאוד שכשהוא נעשה בצורה נכונה ועם תזונה נכונה למשל של ד"ר ברנשטיין יש לו אפקט אדיר על הצלחת הטיפול ( קראתי את ספרו ומאוד התרשמתי ובהחלט מאז שניסיתי את הדיאטה לפי עקרונויות חל שיפור גדול מאוד וזו התזונה שאני אוכל לפיה כיום)
        הסיבה שהתגובות לעמילן עמיד הן שונות בין חולי סכרת סוג 1 וחולי סכרת סוג 2 וטרום סכרתיים נובע מכך שהפתולוגיה שלהם שונה לחלוטין מזו של האחר , התוצאה הסופית של הפתולוגיות האלה היא זהה , אבל המכניזם עצמו שונה בצורה תהומית , ואלו מצבים שמתנהגים בצורה שונה לחלוטין אחד מהשני , ולא כל מה שמתאים לחולה X מתאים לחולה Y , זה היה הופך את עבודת הרופא להרבה יותר קלה , כולם יכלו לקבל את אותו הטיפול ואת אותו המינון ואת אותה התזונה , אבל זה לא נכון בבסיסו של הדבר.
        אני מצטער שוב אם דבריי יצאו מעלבים או מזלזלים כי הם לא , אני מאוד מאוד מעריך את העבודה שאתה עושה בבלוג ובזכותך למדתי על תזונה שלא הכרתי ובהחלט עשתה שינוי בחיי , אני יודע שאני נוטה להיות ביקורתי בתגובותיי אבל זה לא בא כדי לעצבן , פשוט דעות קצת שונות ואני תמיד מוכן ללמוד דברים חדשים.

        • מאת אסף‏:

          היי עידו, תודה על התגובה.
          לגבי העמילן העמיד – אני מניח שאתה אדם הקורא מחקרים, בוודאי ידוע לך שאם סקירת מחקרים נגמרת בציטוטו כמו שציטטת : "ere is also a need for properly designed, controlled studies to determine the exactt effects of RS on human lipid and glucose metabolism, particularly over longer time periods and, in individuals with impaired glucose responses." זה אומר שנדרש עוד מחקר בתחום בגלל הפוטנציאל הקיים. ניתן לראות סיכומים דומים בהרבה תחומים בעלי פוטנציאל עתידי לרפואה.זה שיש צורך לחקור עוד את הנושא זה ברור, אחרת כנראה שכבר היינו שומעים מזמן על העמילן העמיד, במקרה הזה אני גם מאמין בחכמת ההמונים ולכן כתבתי את הפוסט.

          חוץ מזה אני לא כל כך מבין את הנקודה של מה שכתבת לאחר מכן. על נושא חלוקת האחוזים בהשפעת תזונה/תרופות על סוכרת אפשר להתווכח, סבבה, אבל חוץ מזה הדברים שאתה כותב הם די ברורים ומובנים מעליהם. לא כתבתי כאן שזה פתרון פלא ואפילו ציינתי שעיקר הבדיקות שעשו הם על סוכרתיים מסוג 2 ולא 1.

          • מאת עידו- סטודנט לרפואה‏:

            היי אסף ,
            אני בהחלט קורא מחקרים , שלא נדבר על זה שכחלק מהלימודים אתה לומד לעבור על סקירות ומחקרים ועל סטטיסטיקה , היות וזה תחום שרופא שרוצה להתעדכן חייב להבין ולהבדיל בין סוגי המידע .
            מה שציטטתי מהמחקר שצירפת זה מידע חשוב שלא נכלל בפוסט שלך מדובר בפוטנציאל שצריך להיחקר., והיות ואכן אני אדם שקורא המון מחקרים וכיום עבודת הגמר שלי ברפואה נעזרת המון בשיטות מחקר ועבודה עם סטטיסטיקאים שמלווים אותי בכתיבה , אני יכול להגיד לך שכשנאמר שנדרש עוד מחקר בתחום בגלל הפוטנציאל הקיים , זה לא יכול להיכלל כהמלצה רפואית , זה אומר שכשהנושא יחקר בהתאם ובמידה ויהיו תוצאות יותר ממשיות בעתיד אולי אפשר יהיה להשתמש במידע הזה. אבל פוטנציאל לחוד ועובדות לחוד, בעיקר שמדובר בסקירה בודדת וצריך לראות מחקרים , וגם לא כל מחקר שנערך על ידי כל מוסד שווה לאחר , יש הרבה מאוד משתנים שקובעים את אמינות המידע ומכאן את ההמצלה לשימוש, היות ואתה נוקב בכמות ובמינון ובצורת שימוש יש בזאת מן ההמלצה למרות הסיוג של הדברים שחובה להתייעץ עם רופא ואין מהדברים להיות המלצה רפואית וכו.. שזה בהחלט נכון .

            אבל…..
            "אם אתם מטופלים בטיפול תרופתי ו/או אינסולין יש לעקוב באדיקות אחרי ערכי הסוכר שלכם כדי למנוע היפוגליקמיה. יתכן שיהיה צורך להוריד במינון התרופות לאחר נטילה ממושכת של עמילן עמיד."
            דברים מסוג זה חייבים להעשות בתיאום עם רופא!!!
            והוא זה שייקבע אם צריך להוריד במינון התרופות
            זה לא קשור לאחריות המשפטית , זה קשור לאחריות האישית! אנשים יכולים בעקבות זה לשחק עם המינון שלהם של התרופות ולעשות לעצמם נזק!
            תוספי תזונה יכולים להיות לא פחות מזיקים משילוב לא של תרופות קונבציונליות.

            החלוקה שהערתי לגביה היא חשובה כי היא מוטעת , כשאתה כותב :"ניתן לומר כי 80% מההשפעה על רמות הסוכר בסוכרת תגיע מהתזונה שלנו. אבל יש עוד 20% שתלויים בהרבה דברים נוספים" זה לא נכון.
            בגלל שאם זה היה נכון , ברוב מקרי הסכרת לא היה צריך לטפל תרופתית, כשבעצם התרומה של התרופות בעיקר של אינסולין היא העיקרית במקרה של סוכרת תלויה באינסולין, ובעניין התזונה זה בהחלט חשוב אבל לא מייצג את השליטה העיקרית ברמות הסוכר וודאי לא 80% מהטיפול.

            "מאז אותו פוסט נצברו מאות דיווחים של אנשים אשר חוו בעיקר שיפור של ערכי הסוכר בצום ומניעת קפיצות סוכר לאחר ארוחות. חלקם גם הפחית במינון התרופות בעקבות צריכת העמילן העמיד. חשוב לציין כי רובם עם סוכרת סוג 2 או עם סוכר גבולי אבל מצטברות מספר עדויות גם של סוכרתיים מסוג 1."

            ניסיתי להסביר שהסיבה שהתגובה היא שונה בין שתי הקבוצות היא בגלל שמדובר במחלות שונות לחלוטין מבחינה פתולוגית שהמשותף להן היא התוצאה הסופית.
            ושלכן התקבלו תוצאות טובות יותר בחולי סכרת סוג 2 באופן לא מאוד מפתיע , והבחירה בהם כאוכלוסיה נבדקת לא היתה רנדומלית.
            לגבי סוכר גבולי , זו לא סכרת , יש הבדל אדיר בין טרום סכרת לבין סכרת , מטרום סכרת אתה הרבה פעמים יכול לחזור לאחור , ועמילן עמיד במקרים האלה סביר להניח מסיבות פיסולוגיות ושקשורות במצב הטרום סכרתי יכול להטיב עם החולים האלה , שאם הם יוטפלו נכון לא יחלו בסוכרת! , אי אפשר לכלול אותם בקבוצה עם חולי סכרת כי הם לא, ולכן האפקטים שונים.

            אל תבין אותי לא נכון , הפוסט מאוד מעניין ואינפורמטיבי ונותן אינפורמציה חשובה והבלוג הזה באמת מרתק, וכמו שכתבתי בהתחלה , זה נושא מאוד מעניין , אבל כתבתי שלדעתי יש כמה חוסר דיוקים , זה לא בא לשלול את דעתו של אף אחד ואת חוכמת ההמונים שגם אני מאמין בה .

            אני כותב את הדברים שלך כאדם משכיל בנושא נראים מובנים מאליו , אבל יש הרבה אנשים שלא יודעים את כל הדברים שנראים לנו מובנים מאליו , יש הרבה חולי סוכרת שהדברים לא ברורים להם וחשוב להסביר את הדברים גם אם הם "מובנים מאליו" .

            אבל אני מצטער להגיד , מאות דיווחים או סקירות שונות או קובץ מחקרים רנדומלי שלא ברור על ידי איזה מוסד הוא נעשה וכשחסרים המון פרטים שלא ברור הקשר וההוכחה של הדברים בצורה סטטיסטית ורפואית לא משכנעים אותי, אני מאוד מעודכן בספרות הרפואית ובמחקרים בתחום הסכרת ,כרופא לעתיד וכחולה סכרת בהווה.
            לא ראיתי באף אחד מהמקורות הנחשבים בתחום הסכרת התייחסות לזה, גם לא לפוטנציאל.

            כמו תמיד אני אומר שדעתינו מאוד שונות וזה בסדר גמור
            אני מקווה שלא תיקח את הדברים בצורה אישית , כי זה לא נכתב כדי לפגוע או לזלזל.

          • מאת אסף‏:

            היי עידו,
            דבר ראשון והכי חשוב, קצת פורפרציות. קח בחשבון שזה בלוג אינפומטיבי, והכתוב כאן אינו מהווה המלצה רפואית. הדבר כתוב בתחתית כל עמוד בבלוג הזה, ומצויין גם מספר פעמים בפוסט הנוכחי , בתחילתו ובסופו. הבלוג הזה הוא עצמאי, ומשקף את דעותיי ואת ניסיוני, ואני לא מחוייב כאן לגוף רפואי כזה או אחר, כי אני לא רופא. ההתחייסות שלך לכתוב כאן צריכה להיות בהתאם.

            לא הצגתי את העמילן העמיד כתרופת פלא בעלת השפעה זהה על כל אוכלוסייה.ובטח שלא אמרתי כאן לאף אחד להוריד תרופות באופן עצמאי, אבל מי שמזריק אינסולין או משתמש במשאבה הוא זה שמשנה את המינונים של האינסולין שלו בהתאם לאורחות חייו, המזון והפעילות שלו, ובטח שכדאי שיעשה את זה אם יקח עמילן עמיד ויראה ירידה בערכי הסוכר שלו. (זה מה שקרה לי)
            יש לנו אי הסכמה בנושאים רבים, ואני לא מעוניין לפתוח כאן את הדיון בנושאים שלא קשורים לפוסט עצמו. לגבי נושא האחוזים, לא משנה כמה אינסולין או תרופות בן אדם יצרוך, אם יאכל סוכר ופחמימות כל היום לעולם לא יהיה מאוזן, לכן ציינתי את התזונה כחשובה ביותר. אתה חושב שאני טועה? זכותך.
            לגבי העמילן העמיד, כתבת שאתה "לא משוכנע" לאור המידע המחקרי שהצגתי, זה ממש בסדר מבחינתי ואתה מוזמן להמשיך הלאה. רק תזכור שהרפואה של היום היא ממש לא EBM.
            ולסיכום – אני ממש לא נפגע ואני שמח שאתה מגיב אצלנו בבלוג, הרבה בהצלחה.

    • מאת אייל מתעקש‏:

      דינה,
      אני שמח שהחלטת לחקור את הנושא. אני יודע שאת מדענית רצינית, ולכן אני מפנה את השורות הבאות אליך.
      אני כמובן סקפטי להמלצות של בלוגר פליאו אמריקאי הנסמכות על סיפור של מישהו, וגם זה שמגיעים אחרי הסיפור "מאות דיווחים" של אנשים שחוו חוויה דומה, ממש לא מרשים אותי.
      אינני מתפלא שיש מרכיב בתזונה הצמחית שמתנהג באופן דומה לסיבים תזונתיים. עד כאן סביר.
      "בגלל עמידותו, הוא למעשה לא יעלה את הסוכר בדם בכלל בניגוד לשאר העמילנים"
      אוקיי. עדיין מכאן ועד להוכחת הטענות – שכמה כפות ליום בנוסף ובלי לשנות דבר בתזונה הרגילה, יגרמו להפחתת רמות הסוכר ושיפור הסבילות לאינסולין, ירידה במישקל ושיפור השומנים בדם – המרחק רב.
      "מסתבר שההשפעה שלו הרבה יותר נרחבת ושונה מהותית" – איך מסתבר ? מה הוכח באמת ?
      חדשות לבקרים עולה לכותרות עוד טרנד מקושקש, עם כמה מאות (או כמה אלפים) חסידים שוטים השותים בצמא כל קשקוש מופרך, מנסים כמה ימים (או כמה שבועות אם הם יותר רציניים) וכשם שהתחילו בקול תרועה רמה, הם מפסיקים את הניסוי הפרטי בקול דממה דקה, ומחפשים את הקשקוש הבא, או את הדיאטה הביזארית הבאה…
      אלה ה- 95% – 97% המפורסמים שמחפשים מתחת לפני האדמה קיצורי דרך ותרוצים, ואינם מתמידים בשום דרך רצינית שדורשת קצת השקעה ומשמעת עצמית.

      • מאת אסף‏:

        שלום אייל מתעקש,
        העובדה שנושא עמילן העמיד הוצף לתודעה בזכות בלוגר אמריקאי, וזה שאנשים עוקבים אחרי טרנדים כאלה או אחרים ולא מתמידים, אלה פרטים שוליים והם ה"תפל" בסיפור הזה.
        מה שחשוב הוא שיש עזר נוסף בדרך לאיזון הסוכרת, ואם קראת את ההקדמה לפוסט , אתה מבין את העמדה שלי בנוגע להרגלי חיים וקיצורי דרך.
        לגבי הוכחות ומדע, אתה מוזמן לעיין בסקירה המקיפה הזו, ולהחליט בעצמך אם מדובר בקשקוש מופרך, או בפוטנציאל אמיתי לדבר שיכול לעזור לאנשים רבים.

        • מאת אייל מתעקש‏:

          אסף שלום.
          תודה על תשובתך.
          ממה שאני קורא אודותיך ומפרי עטך אני מעריך אותך כבחור מוכשר ורציני, עם כוונות טובות. אנו רואים עין בעין כמה דברים.
          גם אני אינני מדען, אך אני מסוגל לחשיבה בקורתית, ואם אקח על עצמי את האתגר, היה סמוך ובטוח שאחזור אליך עם שאלות והשגות רבות, ו"לא אשאיר אבן על אבן" בסקירה. זה לא שכל ויכוח מסתיים עם הצגת סקירה מדעית או פסבדו-מדעית. איפה המחקרים החולקים ? או שיש תמימות דעים מופלאה בין המדענים דווקא בסוגיה זאת ?
          אם קראת את הבלוג שלי אתה יודע שאני משקיע את האנרגיות שלי בשמירת דיאטה טבעונית דלת-שומן עם פחמימות לפי שיטתו וספרו של דר' ברנרד מאז תחילת יולי, ואני רואה תוצאות שעוד אדווח עליהן.

    • מאת אורלי‏:

      זה מתאים גם
      למי שעושה פליאו ואין לו בעיית סוכר
      רק מעוניין להוריד במשקל?

      • מאת אסף‏:

        במידה ואת מנסה להוריד במשקל ולא מצליחה, והסיבה היא שיש חוסר איזון בפלורת המעי, אז כן.

  2. מאת דינה ראלט‏:

    ראיתי…הזמנתי את הרוויו החדש כי אולי קרו עוד דברים רלבנטים מאז פרסומו :)

  3. מאת Eduard dubrovensky‏:

    בפורמולות סיניות משתמשים בShan Yao כנראה מאותה הסיבה…

    • מאת אסף‏:

      מעניין, חבל שהוא לא חוקי בארץ :-)

      • מאת יוכי שרון‏:

        היי אסף,

        תודה על האינפורמציה.
        רציתי לשאול האם מותר לאכול בננה ירוקה? ומה בדבר אורז קר? ובאיזה סוגי קטניות מדובר?
        חשבתי כי גם סודה לשתיה מנטרל רמות סוכר, מעניין אם זה נוסה.
        בקשר לעמילו עמיד, האם ניתן לקחת על קיבה ריקה בבוקר והאם לאחר ארוחה דלת פחמימות, ממולץ לצרוך אותו או שהתזמון לא חשוב.

        ושוב תודה על האתר הנפלא שלך ושל הגר.
        יישר כוח!!!

        • מאת אסף‏:

          היי יוכי ותודה!
          מי שאינו סוכרתי ומעוניין להגביר צריכת ע"ע יכול להוסיף את המזונות האלה לתפריט, אבל אין לי מספיק ניסיון וידע בנושא, אני מאמין שהאפקט יהיה מתון יותר כי יהיה קשה להגיע ל-30 גרם ביום ממזונות אלו.
          עושה רושם שהתזמון לא חשוב, אני ניסיתי על הבוקר על קיבה גם כדי לבחון האם הוא מעלה את הסוכר (ולאחר שעה וחצי הסוכר לא רק שלא עלה אלא ירד)
          לגבי סודה לשתייה, לא שמעתי על כך… מה המקור?

  4. מאת מיה שטרן‏:

    תודה רבה על הפוסט!
    לגבי סוג העמילן, אני מחזיקה בידי את זה של ברמן
    בעברית הוא נקרא קמח תפו"א (אבל בישראל לעל עמילן קוראים קמח…קורנפלור למשל…)
    ומתחת רשום באנגלית עמילן תפו"א
    אין עוד אותיות קטנות…האם זה המוצר?

    נראה לי שכל קמחי התפוחי אדמה הם עמילנים, הפורמט היחיד שכולל את בשר התפוח הוא אבקת הפירה- האם כך?

    • מאת אסף‏:

      קשה לי לומר באופן ודאי, דרך אחת לבדוק היא להביט בערכים התזונתיים, בקמח תפו"א אמיתי (שאנחנו לא מעוניינים בו) אמור להיות מעט חלבון ושומן ובעמילן טהור יש 0.2 חלבון ל-100 גרם וללא שומן כלל.
      עוד דרך לבדוק היא לשים שתי כפות בקערה עם מים ולחמם במיקרו כמה דקות, אם מה שיצא הוא ג'ל שמזכיר ג'ל לשיער מדובר בדבר האמיתי. כמובן לא להשתמש במה שחיממת, אולי בתור ג'ל לשיער :-)

    • מאת דני‏:

      וה"קמח תפו"א" של ברמן הוא אכן "Potato Starch" ?

  5. מאת ענבל‏:

    מה לגבי עמילן טפיוקה / קמח טפיוקה? (באבקה או בגרגרים)
    האם גם הוא יכול להתאים?

  6. מאת דניאלה‏:

    הי אסף, תודה על הפוסט! אני בדיוק משתעשעת במחשבה של לנסות את זה, בעקבות דיון שהיה באחד מדפי הפליאו בפייסבוק.
    באותו הדיון, דובר על כך שהעמילן העמיד קיים גם בתפו"א שבושל ולאחר מכן קורר, וכך גם בעמילן תפו"א שבושל וצונן למצב קר או אפילו פושר – ואילו אתה כותב שזה עובד במצב טרום-בישול בלבד. האם, למיטב ידיעתך, העמילן העמיד מפסיק להתקיים לאחר הבישול, גם במקרה של קירור התבשיל?

    • מאת רעות‏:

      דניאלה, ממה שהבנתי, קירור של מקרר/מקפיא גורם לעמילן להתרכב מחדש. ז"א אם בישלת תפו"א או אורז, קיררת (לוקח זמן לקריסטלים להסתדר מחדש) ואז אכלת קר (!) אז אכלת עמילן עמיד. אבל שימי לב שהכמות תהיה נמוכה משמעותית.
      למשל, מתוך 100 גרם:

      Potato Starch 66.7 (עמילן תפוחי אדמה כמו שאסף ממליץ)
      Potatoes – Boiled/Frozen for 30 days 5.71
      Potatoes – Chips (American style) 3.5
      Potatoes – Cold Potato Salad 0.46
      Potatoes – Cooked and Cooled 3.2

      • מאת דניאלה‏:

        תודה רעות!
        אגב, אצל ריצ'רד ניקולאי כתוב שאורז ותפודים שבושלו, קוררו וחוממו מחדש (הוא נותן כדוגמא אורז מטוגן, שנהוג להכין מאורז שבושל וקורר, ואז מוקפץ בווק עם מרכיבים נוספים) – כן מכילים עמילן עמיד.

  7. מאת עידו- סטודנט לרפואה‏:

    כתבה ממש מעניינת! אני אנסה לחפש את זה.. יצא לכם לנסות את זה? איך זה עובד?

  8. מאת ענת חן‏:

    הי אסף,
    מה לגבי קורנפלור. כתוב עליו corn starch

    • מאת אסף‏:

      היי ענת
      corn starch = עמילן תירס… גרוע מאוד, זה לא עמילן עמיד. בפוסט מתואר בצורה מדוייקת כיצד לצרוך עמילן עמיד במידה ואת רוצה להוסיף את זה לתזונתך.
      בהצלחה

  9. מאת איריס‏:

    שלום. תודה על הפוסט.
    לא הבנתנ בדיוק מה בתכונותיו מסייע. האם הוא מסייע סמוךה לזמן הלקיחה או לארוח הסמוכה רק?
    האם הוא מסייע במדד קבוע? כדי שאוכל לחשב השפעת אינסולין בצורה מדויקת…
    איפה יש מידע יותר מדויק אם יש בכלל עדיין? נשמע קצת חדש מדי אולי לטייפ 1.
    תודה איריס

    • מאת אסף‏:

      שימוש קבוע בעמילן עמיד בעל פוטנציאל לעזור בהגברת הרגישות לאינסולין ובהפחתת התגובה הגליקמית לאחר ארוחות (עליות מתונות יותר בסוכר)
      אין מידע מדוייק לגבי השימוש בו בסוכרת מסוג 1, אבל במידה ותרצי לנסות בבקשה לעקוב אחר ההוראות שבפוסט ולראות כיצד משפיע עלייך.

  10. מאת דני‏:

    שלום

    סבא שלי מוטרד לאחרונה מרמת הסוכר בדם שלו והחלטתי לבדוק את הנושא ונתקלתי בכתבה זו שעמדה בראש העמוד בגוגל.
    בקיצור, מסתבר שיש לי בבית קמח תפוחי אדמה של החברה נאמן. קישור:
    http://www.rami-levy.co.il/default.asp?catid=%7B5EE68CA3-CAE7-45A7-B61D-3595B6FF09DE%7D&details_type=1&itemid=%7B04CFA97E-F98A-4FBB-A132-B395B7368616%7D

    כתוב מקדימה שזה FLOUR, כלומר קמח, אך מאחורה כתוב ברכיבים עמילן תפוחי אדמה ( גם באנגלית כתוב Potato Starch ).
    אז יכול להיות שזה העמילן המתבקש?
    אפשר להבדיל איכשהו בין קמח רגיל של תפ"א לעמילן תפ"א?

    אני לא רוצה להביא לו משהו שאיני בטוח בו לכן אולי אחכה פשוט למוצ"ש

    • מאת אסף‏:

      שלום דני,
      המוצר הזה הוא אינו עמילן תפו"א אלא קמח תפו"א (ניתן לראות לפי כמות החלבון הגבוהה)
      למען הסר ספק מומלץ להזמין את העמילן הזה גם הסוג של "מיה" אפשרי אבל פחות מומלץ.

      • מאת דני‏:

        היי אסף,
        לדעתי אתה טועה לגבי המוצר של נאמן.
        בדקתי את הנושא באופו אישי מול טכנולוג המזון של החברה המייבאת את המוצר לארץ מאירופה. מדובר בעמילן נטו (כמות החלבון זניחה ל-100 גרם). מה כן? הכיתוב הבעייתי (לא רואים בתמונה) המציין באנגלית ובעברית קמח תפו"א ועמילן תפו"א מאידך. מדוע? כי קל לשווק את זה כקמח. הטכנולוג אתו שוחחתי הבטיח לשנות את הכיתוב על האריזה.

        לו היה מדובר בקמח תפו"א, צבעו היה צהוב ומרקמו שונה מכאן שהוא כולל את תפו"א המיובש ונטחן לרוב על קליפתו. העמילן הנ"ל צח כשלג ובעל מרקם אחר (רכשתי אמש).

        מידע נוסף בלינק זה:
        http://freetheanimal.com/2013/11/resistant-american-comparison.html

        • מאת דני‏:

          שוב אני – המדען אשר בי זרז אותי לבצע את "מבחן החימום", ואני יכול לדווח שקבלתי זה ג'ל נטו.

          מרגיז אותי רק שגבו ממני 8 שקלים על שקית של 500 גרם (עדיין מחיר זניח); בפעם הבאה אגש לרמי לוי.

          מה מוסר ההשכל? לא חייבים להזמין הכל מארה"ב; למרות שיש לי חשבון ב-iHerb וחברים שנוסעים כל העת, כך שעלות המשלוח נחסכת ממני.

          יום נעים!

          • מאת אסף‏:

            דני – הסיבה שאני ממליץ להזמין את העמילן מארה"ב הוא כי הוא נחשב לא מעובד – unmodified , מה שמבטיח רמות גבוהות של עמילן עמילן בהשוואה למוצר מעובד יותר.

            בכל מקרה כדאי לבחון את התוצאות לפני שמגיעים למסקנות. בהצלחה

          • מאת ג'ודי אליאס‏:

            המשלוח מ-IHERB כולה $4 לכמט 2 ק"ג.
            אני דווקא קונה תוספים ב-puritan שבו המחירים ממש נמוכים אבל ההובלה פשוט רצח. לפחות 50% מערך הסחורה אם לא יותר.
            וחבל…

        • מאת אסף‏:

          תודה על המידע, אבל מלבד החלבון הנמוך יותר בעמילן העמיד שברשותי אחוזי השומן עומדים על אפס לעומת זה של נאמן, שזה קצת מחשיד. יכול להיות שזו טעות במספרים.

          בכל מקרה תנסה ותספר לנו איך הולך.

          • מאת דני‏:

            לעונג!
            מאוד ייתכן; שים לב גם שהמוצר של "Bob's" מתייחס למנה של 12 גרם. בכמות כזו אין יכולת להתייחס לרכיבים אחרים. לא לסתות מהנושא, אבל הנ"ל מזכיר לי את חלב הקוקוס המצוין ונטול החומרים המשמרים של די.אס.פוד (קופסה אדומה עם ציור תרנגול). עד לאחרונה צוין על האריזה קרם/מי קוקוס בלבד. משלוחים חדשים לעומת זאת מציינים תוספת סולפיט. אז התקשרתי ליבואן. מסתבר שמשרד הבריאות שינה את החוקים ועל היצרנים (מיבוא לפחות) יש לדווח גם אם מדובר בתוספת מינימלית ביותר; ולכן השינוי. כמו ביינות, יש יצרנים המשתמשים בסולפיט ללא הכרה (כאב ראש מישהו) וכאלה העושים שימוש מינימלי או ללא.

            המוצר של נאמן מכיל 0.1 גרם שומנים ל-100 גרם. ואם תשווה את כמות הקלוריות בין 2 המוצרים תקבל תוצאה כמעט זהה. "Bob's" מכיל 40 גרם קלוריות ל12 גרם או 333.33 קלוריות ל-100 גרם לעומת נאמן המכיל 32.5 קלוריות ל-100 גרם. שאלה: אם בכמות המומלצת היומית של 2000 קלוריות ליום יש במוצר של "בוב" פחות מ- 65 גרם שומן (20 גרם רווי) מה המשמעות ל-100 גרם? אם הבנתי נכון…

            *מומלץ לבצע את בדיקת הג'יל בכלי חד פעמי או זכוכית כי זה ממש דביקקקק (-;.

            אסיים בקישור נוסף בנושא ולהת'; אגב, יופי של אתר.

            http://tinyurl.com/p8kvoww

          • מאת דני‏:

            אופס; 321.5 קלוריות ל-100 בנאמן ולא 32.1 כפי שכתבתי. ההשוואה בעינה נשארת.

  11. מאת אביחי‏:

    ניסיתי את העמילן עמיד
    קניתי את העמילן שבבכתבה ,ניסיתי 4 כפות במשך שלושה ימים שניים בבוקר ושניים בערב
    הסוכר לא רק שלא ירד הוא עלה
    ואני בטוח שלקחתי את העמילן הנכון
    עמילן טהור (מוגדר כ-Potato Starch)
    אביחי

    • מאת אסף‏:

      היי אביחי, כמו דברים:
      1. יש להתחיל בכף ליום למשך שבוע לפחות ורק אז לעלות בהדרגה לשתי כפות, לשלוש ולבסוף לארבע. להתחיל מ-4 זה לא נכון.
      2. לוקח זמן לעמילן להשפיע, צריך לשפוט את התוצאות לאחר לקיחה של מספר שבועות.
      3. יש סוגים שונים של עמילן בשוק בארץ, ולצערי אין לי מידע מי מהם יעיל ומי לא, יתכן שחלקם מעובדים יותר ועברו חימום ולכן מכילים פחות עמילן עמיד.
      ממליץ לך להזמין את העמילן העמיד עליו המלצתי בפוסט – Bob Red mill. בקישור הזה

      אתה עם סוכרת סוג 1 או 2 ?

      • מאת אביחי‏:

        שלום רב
        אני עם סוכרת 2
        כיצד אני יכול לקחת את העמילן מספר שבועות ?
        זה מפחיד ,הסוכר גבוה
        זה נכון לה השתמשתי עם עמילן לפי הקישור שלך
        השתמשתי עם עמילן לפי ההסבר בבלוג דל פחממות,שם גם יש תמונה של חבילת העמילן
        תבין אני מאד רוצה שזה יצליח
        אבל מה עושים שהסוכר מטפס למעלה
        אביחי

  12. מאת אביחי‏:

    כן כמובן
    קראתי בקפידה את המאמר שלך ואתה כותב שם במפורש עם מים קרים
    אביחי

    • מאת אסף‏:

      אז אם כך, ואם גם ניסית להוריד את המינון לכף ביום ועדיין עולה הסוכר – כדאי להפסיק עם הסוג שאתה לוקח ולהזמין את הסוג שהמלצתי עליו מחו"ל. מניסיון אישי שלי – אין עלייה בכלל לאחר לקיחת העמילן ובדרך כלל ירידה של 10 יחידות.

  13. מאת אביחי‏:

    תודה
    אני ינסה
    אביחי

  14. מאת דני‏:

    שכחתי לציין שאיני אותו הדני המודאג מרמות הסוכר של סבו (עד 120).

    שברתי שיא לתגובות באתר אי אי פעם..חח

  15. מאת דן‏:

    שלום אסף
    אני שמח שעוזר לך להשתמש בחומר זה אולם אתה הופך את הענין לאבסורדי!
    אם העמילן נצרך כג'ל מגעיל במים קרים, ולא כמזון, הרי אתה משתמש בזה כמעין תרופה או תוסף. זה גורם לי טראומות מזכרונות על אבקת הרזיה מסוימת שגם היא היתה נצרכת כאבקה שהופכת לג'ל.

    אני יודע שזה בלוג אישי ואתה מביא מידע חשוב, אולם הכל זאת אולי יש כאן מישהו יכול לחשוב איך להפוך את זה מתוסף מזון למזון? אולי הג'ל בתוספת חומרים מסמיכים ותמציות טעם יכול להפוך למעין פודינג? (למשל לערבב האבקה בחלב קוקוס במקום במים).
    אולי ניתן לדחוס את האבקה עם תמציות טעם לקרקרים טעימים?

    אני חושב שגם מנגנון הפעולה של החומר הנ"ל דורש דיון. אולי בסך הכל זה פועל כמו תאית (שגם היא כימעט ולא מתעכלת) וגם עליה מדווחות תוצאות בריאותיות טובות, רק נראה לי שטעים יותר לאכול סלט עלים ירוקים מאשר ג'ל עמילני.

    • מאת אסף‏:

      מה קורה דן?
      נראה לי שאתה מפספס משהו, העמילן לא הופך לג'ל אלא אם כן מחממים אותו שזה לא משהו שאנחנו מעוניינים בו – חימום יהפוך אותו לעמילן שאינו עמיד.
      כמו שכתוב בפוסט, העמילן נמס במים והוא ללא טעם בכלל, מאוד נוח ומהיר. (במידה ואתה שוקל לנסות , קרא שוב בעיון את הפוסט)
      לגבי מנגנון הפעולה, הכל מופיע בלינק שנתתי במאמר , סקירה מדעית מקיפה על השפעותיו השונות ודרכי הפעולה.
      בהצלחה

  16. מאת רמי‏:

    זה מאד מעניין, שאלה, אם זה מונע ספיגה האם זה מונע גם ספיגה של דברים אחרים שנמצאים במזון, מינרלים למשל?

    • מאת אסף‏:

      רמי, העמילן אינו מעקב ספיגה אלא פשוט לא נספג בעצמו, לכן הוא עמיד. מה שהוא מעכב זה את התגובה הגליקמית של המזון.

  17. מאת מאשה‏:

    אסף יקר. תודה על המידע המעניין והמועיל. האם תוכל לכוון אותי לרשימה של מזונות המכילים עמילן עמיד + כמות העמילן העמיד שיש בהם? תודה מראש. ואיתך הסליחה אם המידע מופיע כבר בקישורים שצירפת (עוד לא היה לי פנאי לקרוא בקישורים)

  18. מאת steve‏:

    what do you think of potato flour from duchan gan shmuel? on label it says 100% potato starch. very low protein (1/10 gram). i dont know if it is modified (prepared with heat) or raw. do you know if maya from mega is prepared with heat? thank you very much for your super work in this area.

  19. מאת מיכה מורן‏:

    שלום רב,
    להלן ציטוט ממאמרך:
    עד כה לא נתקלתי בשום צמח מרפא, "מוצר" או תוסף מזון אשר עושה הבדל משמעותי בערכי הסוכר לאורך זמן.
    לידיעה: צמח המורינגה המשווק כתוסף תזונה שומר על רמת סוכר מאוזנת של 90-110 (סכרת סוג 2 בלבד). זה מגובה במחקר קליני http://thebioscan.in/Journals_PDF/5208%20D.%20JALAJA%20KUMARI.pdf ובנסיונות מוצלחים של מספר שנים בארץ כולל איזון של סכרתיים המחוברים למשאבת אינסולין.

  20. מאת ג'ודי אליאס‏:

    שלום אסף,
    מצאתי קמח תפוחי אדמה שבצד השני שלו כתוב potato starch
    הנה הערכים:
    אנרגיה: 213
    חלבונים 0.15,
    שומנים 0
    נתרן 0

    האם אפשר לפי זה להכניס אותו לקטגוריה של עמילן עמיד?

    המוצר הוא מתוצרת חברת "הנמל", נרכז ברשת אושר עד ומחירו רק 4.70 ל-500 גר'

    וגם לבדיקה במיקרו:
    2 כפות חומר, בכמה מים וכמה דקות זה ה"כמה דקות"?

    אני שמתי 2 כפות עם אמדן של מים ל-3 דקות FULL במיקרו.
    יצא ג'ל אבל לא הומוני.

    מה אתה אומר? החומר מתאים?
    0

    • מאת אסף‏:

      היי ג'ודי,
      לא מכיר את המוצר הזה ולכן אין לי תשובה בשבילך, לדעתי כדאי להתאמץ קצת ולרכוש עמילן תפו"א שנוסה על ידי אחרים כדי למנוע אי נעימויות.

      • מאת ג'ודי אליאס‏:

        היי אסף
        דווקא כן הייתי מתאמצת לעשות את הניסוי כי מחו"ל גם צריך לחכות עד 2 שבועותוגם עולה בשביבות 20 ש"ח לפחות מחצי ק"ג בשעה שהמוצר שנתקלתי בו עולה פחות מ-5 ש"ח.

        גם את המוצר של מגה ניסית לא כן? אז יש לך הצעה איך לבדוק את המוצר של "הנמל"? ואני לתומי חשבתי שאם הערכים התזונתיים
        זהים פחות או יותר אז המוצר הוא נכון.
        אין לי בעיה להתקשר למדען של החברה.
        מה בדיוק לשאול אותו? אחרי הכל,אם זה מוצר מתאים, זה יכול לחסוך להרבה אנשים זמן וכסף.
        ורשת אושר עד יש היום כמעט בכל מקום.
        תודה

        • מאת אסף‏:

          ג'ודי , שאלת לדעתי וענית לך ,אני בטח שלא נכנס לך לכיס אבל לדעתי לעשות ניסויים עם מוצרים שהרקע שלהם לא ברור זה בסופו של דבר יעלה לך יותר.
          הנקודה החשובה היא זו: גם אם מדובר בעמילן תפו"א טהור (ע"פ הערכים התזונתיים וע"פ טכנאי מזון לדוגמא) – ככל שהוא מעובד יותר רמת העמילן העמיד שבתוכו יורדת, לכן יכולה להיות רמת השפעה שונה על הגוף בין סוגים שונים שחלקם מעובדים יותר ופחות.

  21. מאת מאשה‏:

    מצאתי באמזון ספר בשם "סקיני קלוריס" מאת דייויד פדר, תזונאי ושף, וצוות כותבים מכתב העת לענייני בריאות "פריבנשן". הספר עוסק בעמילן עמיד. להלן ערכים של עמילן עמיד כפי שמופיעים בספר:

    מזונות עם 5 גרם עמילן עמיד למנה

    המזון מנה קלוריות
    בננה 1 גדולה (100 גרם) 120
    גריסי פנינה, מבושלים ומקוררים חצי כוס (56 גרם) 100
    שעועית למיניה (כולל חומוס), מבושלת ומקוררת חצי כוס (90 גרם) 75
    שעועית לימה, מבושלת ומקוררת קלות שני שליש כוס (100 גרם) 100
    עדשים, מבושלים ומקוררים קלות חצי כוס (60 גרם) 115
    פסטה, מבושלת ומקוררת כוס (100 גרם) 200
    תפוח אדמה, מבושל ומקורר חצי קטן (50 גרם) 60
    אורז, גרעין ארוך לבן שני שליש כוס (80 גרם) 100

    מזונות עם 1 גרם עמילן עמיד למנה

    המזון מנה קלוריות
    לחם מגרעין מלא 2 פרוסות (100 גרם) 140
    תירס חצי כוס (50 גרם) 72
    קורנפלייקס אחד ורבע כוסות (35) 125
    מוזלי שני שליש כוס (50 גרם) 160
    פתיתי שעורה, מבושלים שליש כוס (30 גרם) 102
    פסטה מבושלת, עדיין חמה כוס 200
    טורטילה 1 (50 גרם) 75

    עמילן תפוחי אדמה
    רוב המחקרים מדברים על מינון של 30 גרם ליום, לכן המינון היומי הרצוי כולל ארבע כפות עמילן תפו"א.
    יש להתחיל במינון נמוך של כף ליום למשך שבוע לפחות ולעלות בהדרגה, כדי להרגיל את הגוף. בהתחלה עשויים להופיע מעט גאזים ואי נוחות קלה בבטן, אבל זה עובר. אני ממליץ להתחיל אפילו בכפית ליום כדי להתרגל, במיוחד למי שסובל מבעיות במערכת העיכול.
    אין משמעות אמיתית לתיזמון, אבל מומלץ עם ארוחות גדולות, על הבוקר ולפני השינה.
    מערבבים את העמילן במים קרים, או ביוגורט ושותים. העמילן מתערבב במהירות ואין לו שום טעם.
    אסור לערבב את העמילן עם מים רותחים או לבשל איתו – בחימום עמילן תפו"א האדמה הופך לעמילן זמין אשר יקפיץ לכם את הסוכר בדם במהירות.

    המלצה שלי (מאשה): אפשר לערבב את העמילן בשייק פירות/ירקות (סמודי).

  22. מאת מאשה‏:

    בתגובה הקודמת ששלחתי (ערכים של עמילן עמיד) "הצטופפה" שורת הכותרת " מזון מנה קלוריות".

  23. מאת ג'ודי אליאס‏:

    וגם עוד 2 שאלות:
    1. 4 כפות (לאחר הסתגלות) בבת אחת עם עוס מים?
    2. והיה ואני צורכת את העמילן על קיבה ריקה ואח"כ שותה כוס קפה (חם) האםהעמילן לא הופך לג'ל? או במילים אחרות – כמה זמן יש לחכות אחרי שתיית העמילן עד שאפשר לשתות משהו חם?

  24. מאת אילנה‏:

    אסף,
    יתכן שנכשלתי טוטאלית בהבנת הנקרא, אבל למיטב הבנתי, רשימות המזונות המכילים עמילן עמיד
    שהובאו ע"י מאשה – כוללות מזונות האסורים לחלוטין בתזונה לפי שיטת דר' ברנשטיין.
    האם רק העובדה שכל המזונות הללו נצרכים מקוררים לאחר בישול – הופכת אותם
    למותרים לחולי סוכרת? אודה לך מאוד אם תבהיר את הנקודה החשובה הזאת.

    • מאת אסף‏:

      הנקודה שהעלית חשובה מאוד, תודה אילנה.
      הדרך המומלצת לסוכרתיים היא לצרוך עמילן עמיד על ידי עמילן תפו"א שאינו חומם, כמתואר בפוסט.
      אני לא ממליץ בכלל על אכילת תפוחי אדמה קרים ואורז קר שכן מזונות אלו יקפיצו את הסוכר בדם.

      • מאת אילנה‏:

        תודה אסף. הרגעת אותי לגבי נכונות הדרך שבה אני מתנהלת.
        ומכיוון שסוף סוף התגובות שלי מופיעות כאן, לא מאוחר ולא מיותר לספר
        שהודות לתזונה לפי שיטת דר' ברנשטיין ולבלוג שלך, הצלחתי להוריד
        את ערכי ה-Ha1c שלי במשך פחות מ-4 חודשים מ-6.7 ל-5.5
        ולהפחית את נטילת גלולות המטפורמין מ-2 ל-1 ביום.
        אז תודה לך מקרב לב!

  25. מאת בנימין בן מנחם‏:

    התחלתי בשימוש בעמילן בהדרגה. מתי מתחילים לראות תוצאות? בינתיים לא ראיתי כל שיפור ברמת הסוכר.

  26. מאת סופי‏:

    היי אסף, אהבתי לקרוא את הפוסט שלך
    האם זה מתאים לכל הגילאים?

  27. מאת ענדוש‏:

    אני אפס פחמימות ועדיין אני חושבת שהתגובה לאינסולין לא השתפרה אצלי בכלל. כל חריגה ואפילו קטנטונת משפיעה על המשקל. האם כדאי גם לי לנסות להוסיף עמילן עמיד ? ישפר את התגובה האינסולינית

  28. מאת ענדוש‏:

    אני אפס פחמימות ועדיין מרגישה שהרגישות שלי לאינסולין לא השתפרה. כל חריגה קטנטונת ואני עולה במשקל. האם הוספה של עמילן עמיד יכולה לעזור לשפר תגובה אינסולינית (האם אני מגדירה נכון)

  29. מאת איריס‏:

    קניתי קנח תפו"א של HEAVEN (מוצרים ללא גלוטן – H עם כנפיים).
    עשיתי את הבדיקה במיקרו וזה נהיה ג'ל.
    מבינה שזה מתאים.

    מאחר ואני בירידה תלולה של כמות האינסולין, אני רוצה להתחיל לאט לאט.
    מנסה למנוע קפיצות לא מוסברות.

    נראה לך מתאים? איך הכי נכון לעשות את זה?
    תודה
    איריס

    • מאת אסף‏:

      לא מכיר את המוצר הזה ולכן לא ממליץ לעשות ניסיונות, תקני את אחד המוצרים שהמלצתי עליהם בכתבה שלגביהם אני יודע על עצמי ומאחרים שהתוצאות טובות. להתחיל לאט לאט זה אומר להתחיל מכפית ביום למשך שבוע, ואז לעלות לכף ומשם לפי ההוראות שבגוף הפוסט. בהצלחה!

  30. מאת איריס‏:

    למה ההנחיה לקחת את העמילן היבש עם ארוחה גדולה?

    מה קורה אם לוקחים אותו בלי קשר לאוכל?

    תודה

  31. מאת ענבל‏:

    היי אסף. שתי שאלות: בכמה בממוצע היית מעריך את ההשפעה של העמילן העמיד על תוצאת מדידת הבוקר אחרי הצום?
    שאלה שניה-האם יש מניעה למיטב ידיעתך להשתמש בעמילן עמיד בהריון?
    תודה

    • מאת אסף‏:

      אין מניעה לשימוש בהריון, ולגבי ההשפעה , הייתי אומר שהיא תהיה באיזור ה20%-30%, אבל זה מאוד אישי ותלוי בגורמים נוספים.

  32. מאת עמנואל‏:

    תודה, אסף.
    למאמר יש חשיבות לציבור.

    שאלה:
    האם ידוע לך או שנתקלת בשאלה של התאמת העמילן העמיד לחולים בקנדידה מערכתית?
    העמילן העמיד מעודד אמנם חיידקים פרוביוטיים, אבל אולי מעודד גם את פטריית הקנדידה?

  33. מאת מאמושי‏:

    ניסיתי עמילן תפוחי אדמה של מיה – כפית ברבע כוס מים. הוא אינו חסר טעם, והטעם …מגעיל.

להגיב על עידו- סטודנט לרפואה לבטל

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

תגי HTML מותרים: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>