האם תזונה דלת פחמימות ועשירה בשומן עוזרת לסכרת? – מחקר חדש משוודיה

השבוע פורסם במגזין הנחשב בתחום הסכרת –  Diabetologia מחקר חדש משוודיה המראה תוצאות חיוביות בשימוש בתזונה דלת פחמימות לטיפול בסכרת סוג 2. כמובן שלצערי לא תקראו על המחקר הזה בעיתונות הכתובה או באתרי החדשות באינטרנט. למה? אולי יש גורמים שלא מעוניינים בכך.

במחקר השתתפו כ-61  משתתפים, כולם סכרתיים מסוג 2 (סוכרת "מבוגרים") ונעשה מעקב אחריהם למשך שנתיים בהן חולקו לשתי קבוצות.

הקבוצה הראשונה קיבלה את התזונה המומלצת כיום לחולי סכרת שהיא תזונה דלת שומן. ניתן לראות את התפלגות הקלוריות היומית בתזונה זאת בתרשים הבא:

הקבוצה השנייה קיבלה תפריט דל בפחמימות ועשיר בשומן. את התפלגותו ניתן לראות בתרשים הבא:

המשתתפים במחקר משתי הקבוצות הורידו במשקל באורח די זהה, בסביבות הארבעה קילו בממוצע לאדם.

הקבוצה שאכלה תזונה דלת פחמימות הראתה:

  • ירידה בערכי הסוכר הממוצעים (ירידה משמעותית בערכי  ה-Hba1c לאחר שישה חודשים)
  • הפחתה של 30% במינוני האינסולין.
  • יציבות בערכי ה- LDL (הכולסטרול ה"רע") ועלייה ב-HDL הכולסטרול ה"טוב" – תוצאות המעידות על שיפור בפרופיל השומנים.

בקבוצה שאכלה תזונה דלת שומן מלבד השינוי במשקל לא נראתה הפחתה בערכי הסוכר ולא היה שינוי במינון התרופתי לאורך כל תקופת המחקר.

לסיכום, המחברים מסכמים כי על פי המחקר שערכו תזונה דלה בפחמימות בטוחה לסכרתיים, תורמת לאיזון השומנים בדם, מובילה לירידה בערכי הסוכר בדם ולהורדה במינון התרופות.

אני מקווה שבקרוב נראה מחקרים דומים ואף יותר מקיפים ורציניים כדי להראות את היעילות הרבה שבתזונה זו על פני התזונה המקובלת כיום.

רוצים לעבור לתזונה דלת פחמימות? התחילו כאן

קישור למחקר המלא

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
פורסם בקטגוריה כללי, סוכרת, עם התגים , , , , . אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.

8 תגובות על האם תזונה דלת פחמימות ועשירה בשומן עוזרת לסכרת? – מחקר חדש משוודיה

  1. מאת ורד לב‏:

    בשוודיה מאד חזקה תנועת ה LCHF שהיא בעצם דיאטה דלת פחמימות קלאסית.
    מכירים את הבלוג של דינה? היא שוודית במקור, אם אני זוכרת נכון וכותבת על הדיאטה הזו
    http://whoneedscarbs.wordpress.com/

  2. מאת אלינור‏:

    שלום
    אני אשמח לדעת אם בדיאטה שהיא דלת פחמימות אין חשש מקטוזיס או במילים אחרות ממצב של יצירת קטונים בשתן ?

    • מאת אסף‏:

      היי אלינור,

      בדיאטת דלת פחמימות עשוי להיות קטוזיס, אבל זה לא אומר שתמיד יהיו קטונים בשתן. צריך להבין כי קטוזיס הוא מצב תקין בגוף ומתרחש שהגוף מנצל שומן לאנרגיה.
      כשיש פירוק של שומן, נוצרי גופי קיטון אותם יכולים התאים לנצל למטרות אנרגיה. המוח למשל, יודע לעבד במקביל גם על גלוקוז וגם על קטונים, אבל הוא עובד בצורה יעילה יותר על קטונים.

      חשוב לא להתבלבל עם מצב הנקרא קטואצידוזיס, שבו הגוף "מפרק את עצמו" למטרות אנרגיה, מצב המופיע בדרך כלל אצל סכרתיים בטרם התגלתה הסכרת כשהערכים גבוהים מאוד.

  3. מאת עידית‏:

    שלום אסף והגר,
    תודה רבה על הבלוג הנהדר!!
    ישנה טענה כי "בסוכרת עדיפה תזונה קרובה לטבעונות כי האינסולין גם אחראי לספיגת חומצות אמינו הנמצאות בבשר ואכילת בשר תגרום להפרשת אינסולין ותרגיל את תאי הגוף לנוכחות האינסולין" (מתוך הרצאתו של ד"ר גיל יוסף שחר).
    האומנם כך?
    כיצד ניתן להתמודד עם טענה זאת?

    אשמח לעזרתכם,
    עידית

    • מאת אסף‏:

      הטענה הזו אינה מבוססת, אם תוכלי לתת מקור מדעי לטענה נוכל להתייחס. במציאות אנשים רבים שמבססים את תזונתם על חלבון מהחי רואים שיפור ניכר בערכי הסוכר שלהם.

  4. מאת Michal‏:

    אני צימחונית ובכל זאת מתחברת לתזונה עתירת שומנים ודלת פחמימות, התחלתי בשינוי תזונתי סטייל פליאו שכולל דגים וגבינות שמנות. אני לא אוכלת בשר. השאלה שלי אם אכילת מוצרי חלב שמנים מגבירה סיכוי לסכרת בגלל הלקטוז של החלב.

    • מאת אסף‏:

      היי מיכל,
      הייתי ממליץ לא לבסס את התזונה על מוצרי חלב, אלא יותר על חלבון מביצים ודגים, ריבוי מוצרי חלב לא מומלץ גם מהסיבה שציינת (למרות שהנושא עוד נחקר) וגם בגלל שיש למוצרי חלב תגובה אינסולימית גבוהה ( אצל אדם בריא נדרש יותר אינסולין מהגוף כדי להתמודד עם מוצרי חלב)

להגיב על אלינור לבטל

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

תגי HTML מותרים: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>