דל פחמימות, פליאו, ללא גלוטן, ללא סוכר, ללא מוצרי חלב, צמחוני, טבעוני.
ארוחת הבוקר שלי לפני השינוי התזונתי היתה אחת ויחידה – דייסה. שום דבר לא היה יכול לגרום לי לוותר עליה, במיוחד בימי חורף קרים שבהם היא ניחמה אותי בנאמנות על עצם הצורך לצאת מהפוך. משום מה לא ייחסתי הרבה חשיבות לעובדה שאחרי כל דייסה כזו הדבר היחידי שרציתי לעשות הוא לזחול בחזרה למיטה.
כיום ארוחת הבוקר שלי מבוססת על חלבון, שומן וירקות בהרכבים שונים – ארוחה משביעה ששומרת על רמות אנרגיה יציבות לאורך היום. בדיוק מה שתמיד אמרו לנו ש"פחמימות מורכבות" עושות! אז זהו, שלא ממש. הדבר העיקרי שפחמימות מורכבות (קרי-דגנים) עושות לרמות האנרגיה הוא לגנוב אותה לצורך תהליך העיכול המורכב שלהן.
אבל מדי פעם, במיוחד כשמזג האוויר קר, עדיין מתגנב איזה חשק למאכל דייסתי ומנחם. במקרים כאלה יש פתרון טעים, דל פחמימות (יחסית) ונטול גלוטן – דייסת דלעת.
דייסת דלעת וקוקוס
מנה אחת)
חומרים:
- חצי כוס דלעת צלויה בתנור או מבושלת ומנוקזת היטב מנוזלים
- כף חמאת קוקוס / חמאת שקדים
- כף קוקוס טחון
- סטיביה נוזלית לפי הטעם
- רבע כוס מים
- רבע כפית תמצית וניל
- רבע כפית (או יותר) קינמון
- תוספות אופציונליות: שברי שקדים / פקאן / אגוז מלך, cacao nibs, קוביות מרבע תפוח, צימוקים (לא לסוכרתיים)
הכנה:
- מומלץ להכין דלעת בתנור יום לפני. (טיפ- ניתן להכין כמות גדולה, למעוך ולהקפיא במגש קוביות קרח עם כיסוי כדי שיהיה זמין)
- להכנת הדלעת בתנור חותכים אותה לקוביות, מערבבים בקערה עם כף או שתיים של שמן קוקוס לכדי כיסוי, ואופים בתנור שחומם ל- 180 מעלות, על נייר אפייה, כ- 40 דקות או עד שהדלעת רכה לחלוטין.
- ניתן גם להכין את הדלעת בסיר אידוי, באידוי במיקרוגל או בתנור. הדרך הכי טעימה בעיני היא בתנור, אבל למיקרוגל יש יתרון מבחינת מהירות התהליך.
- מערבבים את כל החומרים ומחממים בסיר קטן, או במיקרוגל (לחמם דקה, להוציא ולערבב ולחמם עוד אם יש צורך).
- מעבירים לקערה ומפזרים למעלה את התוספות.
הערות:
- שחקו עם היחסים בין המרכיבים. זו דייסה, שום דבר לא יכול להשתבש.
- ניתן להשתמש בדלורית או בטטה במקום דלעת. המרקם יהיה דחוס יותר והפחמימות, כמובן, רבות הרבה יותר (לא מתאים לתזונה לפי ברנשטיין)
- אם מתשמשים בדלעת מאודה / מבושלת במים ולא אפויה יהיו בה יותר נוזלים, ואז ייתכן שלא יהיה צורך במים שבמתכון.
- אופציה נוספת במקום תיבול בוניל וקינמון – כפית לימון. (נסו על אחריותכם, אני מאוד אוהבת לימון אז יכול להיות שרק לי זה טעים)
רעיונות נוספים לדייסת בוקר:
- משהו שעשיתי אתמול מבלי למדוד או לתעד, מאחר וגנבו לי את המצלמה: חופן אגוזי מקדמיה, חצי בננה, כף גדושה שמן קוקוס, חצי כפית קינמון, רבע כוס מים בערך – הכל למיקסר. לפזר למעלה קצת שברי שוקולד 85% ומעלה. יאם.
- דייסת דלעת מהבלוג Urban Poser – בגישה אחרת.
- דייסת הבוקר של איימי – על בסיס זוקיני. (המתכון בסוף הפוסט אחרי התמונה של החתול עם כנפי הפרפר)
בתיאבון!
בלוג דל פחמימות בפייסבוק
סיירת סוכרת
נראה מעולה, אבל העסק עם הדלעת זה בלגאן רציני.
בארה"ב חולים על שימורי דלעת (וזה המרכיב היחידי), אבל לא נתקלתי בארץ… יודעת איפה מוכרים ?
תודה. לא מכירה מקום שמוכר בארץ לצערי.
הכנתי, אכלתי, היה לי טעים מאד ומתוק ללא הוספת סטיביה או כל ממתיק אחר.
בנוסף, אכלתי בטמפ' החדר, כלומר לא חם וגם כך היה מאד טעים.
אני גרה באוסטרליה וקיץ וחם מאד עכשיו כך שאין סיכוי שאוכל דייסה חמה.
סמדר.
תודה ששיתפת סמדר
יואו איזה טעים זה יצא, הגר את אלופה
אני כל כמה ימים בודקת איזה מתכון עדכנת
כמה חיכיתי למנה חורפית מדהימה כזו
ט ע י ם
תודה
שני
תודה שני, שמחה שנהנית
אני ממליצה להוסיף גרידת לימון לדייסת הדלעת. הטעם משתלב נפלא.
שאלה שקשורה ולא קשורה למתכון הספציפי:
למה אנשי הפליאו מבדילים בין תפו"א (רע) לבטטה (טוב)?
הי שמוליק,
לבטטות יש אינדקס גליקמי טיפה יותר נמוך ויותר סיבים, יכול להיות שזו הסיבה שעושים את ההבחנה.
יש גם שאומרים שתפוחי האדמה הם מזון נאוליטי (מתקופת החקלאות) ואילו בטטות ניתן היה למצוא בטבע במסגרת ליקוט. אני לא יודעת עד כמה זה נכון.
מה שכן נכון הוא שתפו"א שייך למשפחת הסולניים, ולכן בפרוטוקול האוטואימוני של תזונת הפליאו ממליצים להימנע ממנו.
מבחינתי תפוחי אדמה בהחלט נכללים בתזונת פליאו בהגדרה הרחבה שלה, אבל רצוי שכל אחד יעשה התאמה אישית.
אם יושבים כל היום במשרד ולא זזים / סובלים מבעיה מטבולית / הזמנה – לדעתי לא מומלץ לאכול פחמימות דחוסות, לפחות לא בצורה יומיומית.
תודה.
מה קרה לIHERB ?? המשלוח מעל 40 דולר כבר לא חינם.
זו כנראה היתה הטבה לזמן מוגבל. אל חשש, הם עושים מבצעים כאלה כל כמה זמן.
מעולה! אני גם מתגעגע מאד לדייסות השיבולת (רק לא מתגעגע לעייפות המשוגעת שאחריהם!) .
לא הייתה לי חמאת קוקוס בנמצא (ולא היה כוח להתחיל להכין על הבוקר)
אז שמתי כף של טחינה טובה, גם טחנתי בננה, יצא קטלני! ממש טעים וממלא ועוזר לי להתעורר ולא לחזור לישון
תודה !
תודה ששיתפת אותנו
זה רעיון ממש מושלם.
זה מזכיר לי את הימים שהייתי קטנה ואכלתי דיסות.
זה באמת נשמע ונראה רעיון גיהוני לארוחת בוקר טעימה, בריאה ומזינה.
וחשוב להזכיר שהיא גם נראת מאוד מרשימ.
תודה מירב
דייסה בדקה שהמצאתי הבוקר כדי להתגבר על יסורי הגמילה מדיסות הבוקר:
מקפיצים חצי תפוח עץ חתוך בשמן קוקוס, עם חופן אגוזי מלך והרבה קינמון. כשמתחיל ריח טוב של תפוחים מטוגנים שופכים ביצה טרופה ומקשקשים עד שהביצה נקרשת.
מערבבים בקערה כפית של חמאת שקדים בקצת מים ליצירת ״שמנת שקדים״ ושופכים פנימה את תכולת המחבת. מערבבים וזוללים.
שלום הגר, הייתי שמחה אם הייתם מציגים לצד המתכון את מספר הפחמימות שהמנה כוללת, היה עוזר מאוד לחולי הסכרת שבינינו, חוץ מזה תודה על המתכונים, כל המתכונים שניסיתי היו מעולים (:
היי הגר,
הגרסאות עם הבננה (שלך ושל איימי) הן גם קצת בעייתיות לסוכרתיים, לא? מה המדיניות לגבי בננה?