תזונה דלת פחמימות לסוכרת הריון – חלק ב': מי מפחד מקטוזיס?

לחלק א של הפוסט לחצו כאן.

צילום: שני קגן

הבהרה: המידע בפוסט זה אינו מהווה המלצה רפואית מכל סוג.
לפני כל שינוי תזונתי יש להיוועץ עם איש מקצוע.

בפוסט הקודם סקרנו את ההמלצות המקובלות כיום לטיפול בסוכרת הריון והצבענו על הכשל המובנה בהן: יותר מדי פחמימות מהסוג הלא נכון, שמקשות על השגת ערכי סוכר תקינים.

ואמנם, כאשר מכירים בכך שסוכרת היא מחלה שבה הגוף לא מסוגל להתמודד בצורה טובה עם פחמימות, לא מפתיע שחולות רבות בסוכרת הריון אינן מצליחות להתאזן באמצעות ההמלצות הנ"ל ונאלצות להשתמש בתרופות או אינסולין. בארה"ב מדברים על כ- 40% מהנשים (1). נוכח כל המידע הזה עולה השאלה:

אז למה בעצם לא מציעים להן דיאטה דלה בפחמימות?

הרי כבר ידוע שתזונה בעלת אינדקס גליקמי נמוך (פחמימות לא מעובדות, ללא סוכר) יכולה להפחית את הצורך בזריקות אינסולין ב- 50% בנשים עם סוכרת הריון (2). אז אם שינוי סוג הפחמימות יכול להביא לשיפור, מה מונע מהרופאים והדיאטנים לקחת את הצעד הנוסף ולהמליץ על שינוי בכמות הפחמימות?
התשובה היא, שכאשר אוכלים תזונה דלת פחמימות יכולה להתרחש תופעה טבעית בשם קטוזיס, אשר לדעת רוב הרופאים עלולה לסכן את העובר.

אפילו נשים בריאות בהריון מקבלות פעמים רבות מהדיאטניות הנחיה לאכול משהו ממש לפני השינה כדי למנוע הצטברות של קטונים. לא אשכח איך לפני שנים רבות, הרבה לפני שהפכתי למטפלת
ובטח לפני שנחשפתי לפליאו ודל"פ, שמעתי מקרובת משפחה שהיתה בהריון שהיא מקפידה לאכול כל לילה תפוח לפני השינה, כדי למנוע הצטברות קטונים שתזיק לעוברית שלה*. מצד שני, היא המשיכה לעשן בין 5 ל- 10 סיגריות ליום לאורך כל ההריון.

חשבתי על המקרה הזה הרבה לאורך הכנת הפוסט. כבר אז שאלתי את עצמי אם סדר העדיפויות כאן תקין, ומהם אותם קטונים מסתוריים ומסוכנים שהתרופה נגדם היא תפוח לפני השינה.
בכל אופן, מאחר והחשש מקטוזיס הוא הסיבה העיקרית להתנגדות לתזונה דל"פ בהריון, בחרתי לחקור את הנושא בחלק השני בסדרה.

מהו קטוזיס?

ראשית, הבהרה: המטרה בתזונה דלת פחמימות לסוכרת (כל סוכרת) אינה להגיע לקטוזיס. המטרה היא לנרמל את ערכי הסוכר בדם. קטוזיס הוא תהליך טבעי שקורה בדרך. משמעות המילה קטוזיס היא "ייצור קטונים". קטונים מיוצרים בגוף כאשר אנחנו משתמשים בשומן לאנרגיה. האם זה קורה רק אצל מי שאוכל תזונה דלת פחמימות? התשובה היא לא. קטוזיס קורה באופן טבעי בגופם של כל בני ובנות האדם, בין אם הם אוכלים תזונה דלה בפחמימות ובין אם לא, בין אם הן בהריון ובין אם לא. קטוזיס קורה, למשל, אצל כל מי שמעביר לילה שלם בלי לאכול.
מטרתי בפוסט שלהלן היתה לבחון את הקטוזיס כתהליך, להבין מתי הוא פזיולוגי (טבעי, בריא) ומתי הוא פתולוגי (מזיק). אין באמור המלצה על יישום תזונה קטוגנית (משמע: חתירה למצב של קטוזיס) בהריון.

אז ללא הקדמות נוספות – מהו קטוזיס? זהו, בפשטות, מצב שבו הגוף שורף שומנים כמקור אנרגיה. תוצרי תהליך הקטוזיס נקראים קטונים, וכאשר הגוף נמצא בקטוזיס כמות הקטונים, שניתנת למדידה בדם ובשתן, גבוהה.

עכשיו צריך להעמיק מעט לצורך הדיון. ישנם שלושה מצבים שבהם יכול להיגרם קטוזיס, והם שונים מאוד זה מזה:

  • קטוזיס שנגרם מהרעבה: במצב זה הגוף לא מקבל מספיק קלוריות מהמזון ולכן הוא משתמש בעיקר במאגרי השומן שלו לצורך אנרגיה. (במצב זה התזונה דלה מדי באנרגיה מכל המקורות – פחמימות, שומן וחלבונים גם יחד)
  • קטוזיס תזונתי: במצב זה התזונה דלה בפחמימות אך לא בקלוריות, כך שהגוף מקבל מספיק אנרגיה כדי לתמוך בכל התפקודים והפעילויות שלו. כאשר כמות הפחמימות בתזונה נמוכה, הגוף שורף בעיקר שומן (ממאגרי הגוף ומהתזונה) לצורך אנרגיה. במצב זה רמות הסוכר בדם תקינות. קטוזיס תזונתי הוא תהליך פזיולוגי ותקין לחלוטין, שקורה אצל כל אדם במהלך צום הלילה, ויכול להתרחש אצל אישה הרה אם תאכל תזונה דלה בפחמימות.
  • קטואצידוזיס סוכרתי: זהו מצב שמתרחש אך ורק בחולי סוכרת מסוג 1, או בחולי סוכרת מסוג 2 שתלויים באינסולין. זהו מצב מסכן חיים שקורה כאשר אותם חולים לא מקבלים מספיק אינסולין (יכול לקרות עם התפרצות המחלה, או בגלל טעות במינון האינסולין). רמות הקטונים במצב זה גבוהות מאוד וכך גם רמות הסוכר בדם. בנוסף רמות החומציות (PH) של הדם עולות מאוד.

כדי לפשט את העניין, הנה טבלה שמסכמת את ההבדלים בין סוגי הקטוזיס:

קטוזיס

ההבדלים בין שלושת המצבים חותכים וברורים. אני מקווה שברור בשלב זה, שהגבלת כמות הפחמימות בתזונה תוך שמירה על כמות קלוריות נאותה, לא יכולה לגרום למצב של הרעבה או של קטואצידוזיס סוכרתי.

מדוע קיים חשש מקטוזיס בזמן הריון?

הסיבה הראשונה והשכיחה ביותר היא בלבול בין קטוזיס תזונתי לקטואצידוזיס סוכרתי. כזכור, קטואצידוזיס הוא מצב חירום רפואי מוכר, והסיכוי שאישה בהריון תפגוש בו נמוך מאוד ומוגבל לתרחיש מאוד מסוים. אך בגלל שבשני המצבים יש עלייה ברמת הקטונים בדם, רבים טועים לחשוב שמדובר באותו מצב.

והסיבה השנייה, כך נראה, היא מחקר משנת 1969, שבו הציגו החוקרים קשר אפשרי בין רמת קטונים גבוהה בשתן של אמהות סוכרתיות (סוכרת קדם הריון) לבין איי.קיו נמוך אצל הילד (3). במחקר הזה יש הרבה בעיות ולא ניתן להסתמך עליו. הוא מבוסס על דיווח של אחיות בית חולים, שביצעו בדיקת שתן אחת בלבד לכל אישה, ביום הלידה בלבד. בנוסף הבדיקה היתה של רמת הקטונים בשתן, כאשר רק בדיקת רמות הקטונים בדם יכולה לספק אבחנה אמיתית.

מדידת רמת הקטונים בשתן לעומת רמת הקטונים בדם

רמות הקטונים בשתן יכולות להצביע על כך שמתרחש תהליך של ייצור קטונים בגוף, אבל הן לא יכולות לספר לנו איזה סוג של קטוזיס מתרחש, אם בכלל, מבין אלה שמתוארים כאן למעלה. את זה אפשר לאבחן רק באמצעות בדיקת קטונים בדם.

במיוחד במהלך ההריון, אין קשר בין רמת הקטונים בשתן לרמת הקטונים בדם. רמות הקטונים בשתן של אישה הרה יכולים לעלות פי 50 עד 100 בזמן שרמות הקטונים בדם יעלו רק פי 2. (4)

אז אין לנו דרך לדעת מה היתה רמת הקטונים בדמן של אותן נשים סוכרתיות מהמחקר. בנוסף, אין לנו מושג מה הן אכלו, אבל אפשר להניח שזו לא היתה תזונה דלת פחמימות. באותן שנים, שילוב של המלצות תזונתיות בלתי נאותות וחוסר יכולת לדייק במינוני אינסולין (גלוקומטר היה אז מכונה ענקית שניתן היה למצוא רק בבתי חולים) גרמו לסוכרתיים לחיות עם רכבת הרים הרסנית של היפרגליקמיה והיפוגליקמיה לסרוגין. למעשה, מאוד ייתכן שלפחות חלק מאותן נשים היה בעצם בקטואצידוזיס סוכרתי, שנבע למרבה האירוניה מהתזונה עתירת הפחמימות שהיתה מומלצת לחולי סוכרת באותן השנים, ולא מדיאטה דלה בפחמימות.

קטואצידוזיס הוא כמובן מצב מסוכן מאוד לאם וגם לעובר, אם כי לא ברור מה גורם את הנזק לעובר – רמות הקטונים הגבוהות, רמות הסוכר הגבוהות או העלייה החדה בחומציות הדם.

האם קטוזיס תזונתי יכול להזיק לעובר?

כאמור, קטוזיס תזונתי הוא מצב שגם נשים בריאות בהריון נכנסות ויוצאות ממנו לאורך היום.
למשל הריוניות שחוות הרבה בחילות בשליש הראשון (או פשוט נגעלות ממזונות שונים) וכתוצאה מכך צמות לפרקים באופן ספונטני לאורך היום, או הריוניות שפשוט אוכלות ארוחת ערב בשמונה בערב ולא אוכלות שוב עד שמונה בבוקר (צום של 12 שעות), נכנסות ויוצאות ממצב של קטוזיס. למעשה, בהשוואה לנשים שאינן בהריון, רמות הקטונים בדם הינן גבוהות פי 3 בנשים בריאות בהריון לאחר צום הלילה. לאור זאת סביר להניח שכל אישה בהריון חווה, לפרקים, קטוזיס (5).

יתר על כן, בשליש השלישי להריון יש לאישה סיכוי מוגבר אף יותר להיכנס לקטוזיס, כי בתקופה זו המטבוליזם של האם נוטה יותר לפירוק מאגרי השומן של האם כדי להזין את העובר (6). ומהו תוצר הפירוק של מאגרי השומן? נכון – קטונים.

אחרי הכל, קטוזיס הוא מנגנון פיזיולוגי. בלעדיו המין האנושי לא היה יכול לשרוד ולשגשג לאורך 2.5 מליון שנות אבולוציה, שהיו רצופות בתקופות רעב ומחסור, מבלי לאכול 2 פרוסות לחם כל שלוש שעות כמצוותה של אולגה רז. ולחם, כך יודעים קוראי הבלוג, הוא סיפור של 10,000 השנים האחרונות בלבד.

סביר להניח, כי לאימותינו הקדמוניות היתה גישה מוגבלת מאוד למזונות עמילנים ומן הסתם גם לסוכר מזוקק, וכן סביר שהיו נוהגות לעבור 12 שעות ויותר ללא מזון (גם ההריוניות שביניהן. שהרי לא היו אז דיאטניות שהזהירו אותן מצום הלילה). אפשר להניח שאם קטוזיס היה מסוכן בפני עצמו, נשים רבות הרבה יותר לא היו מצליחות לסיים את ההריון בהצלחה ולהביא ילדים בריאים לעולם. כמו כן, עמים שהתקיימו באופן מסורתי על תזונה דלת פחמימות, כגון המסאי, האינואיטים והאבוריג'נים האוסטרלים, היו נכחדים.

לסיכום: האם הפחד מקטוזיס בהריון מוצדק?

במהלך הכנת שני הפוסטים האחרונים לא מצאתי מידע שיצדיק את החשש מקטוזיס, ומצד שני לא מצאתי מחקרים שיפריכו אותו באופן מוחלט. לעומת זאת, הנזקים שעלולים לנבוע מרמות סוכר גבוהות במהלך ההריון נבדקו והוכחו מעל לכל ספק (ניתן לקרוא עליהם יותר בחלק א).
לכן מסקנתי היא, שבדיוק כמו בסוכרת "רגילה", תזונה דלת פחמימות יכולה להיות פתרון מצויין לנשים הסובלות מסוכרת הריון, במיוחד אם ניסו ולא הצליחו להתאזן באמצעות הטיפול שמציעים כיום גופי הבריאות (7).
ספק אם יהיה בעתיד הנראה לעין ניסוי קליני שיבחן את השפעת התזונה הדלה בפחמימות שאוכלת אם הרה על העובר. השאלה החשובה יותר היא, איזה טיפול יכול לתת את התוצאה הטובה ביותר עבור מי שסובלת מסוכרת הריון.

הערות ומקורות:

(*) ההמלצה הזו יכולה להתאים במקרים של תסמונת השחר, אבל כפי שיוסבר בהמשך אין סיבה לחשוש בהקשר זה מקטונים.

(1) Glyburide for the treatment of gestational diabetes. Kremer CJ, Duff P. Am J Obstet Gynecol. 2004 May;190(5):1438-9.

(2) Can a Low–Glycemic Index Diet Reduce the Need for Insulin in Gestational Diabetes Mellitus? A randomized trial. Robert G. Moses, MD, Megan Barker, APD, Meagan Winter, APD, Peter Petocz, PHD and Jennie C. Brand-Miller, PHD

(3) Neuropsychological deficits in children of diabetic mothers. A report from the Collaborative Sdy of Cerebral Palsy . Churchill JA, Berendes HW, Nemore J. Am J Obstet Gynecol. 1969 Sep 15;105(2):257-68

(4) Ketonuria in Pregnancy—With Special Reference to Calorie-restricted Food Intake in Obese Diabetics. E J Coetzee, W P U Jackson and P A Berman

(5) Starvation in human pregnancy: hypoglycemia, hypoinsulinemia, and hyperketonemia. Felig P, Lynch V. Science. 1970 Nov 27;170(3961):990-2.

(6) Metabolic adaptations in pregnancy and their implications for the availability of substrates to the fetus. Herrera E1. Eur J Clin Nutr. 2000 Mar;54 Suppl 1:S47-51.

(7) בתנאי, כמובן, שהיא נעשית תחת ליווי ומתוכננת היטב, כך שהאם מקבלת מספיק קלוריות, שומן, חלבון, ויטמינים, מינרלים וכמות מתונה של פחמימות.

בלוג דל פחמימות בפייסבוק
סיירת סוכרת

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
פורסם בקטגוריה כללי, סוכרת, עם התגים , , . אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.

13 תגובות על תזונה דלת פחמימות לסוכרת הריון – חלק ב': מי מפחד מקטוזיס?

  1. מאת קסניה‏:

    לי בזמן תזונה דלת פחמימות היה סוכר בצום גבוה בהרבה מזה של 150 גר' ליום בערך. אצל רופאי הריון בסיכון סוכר בצום הוא אחד המדדים.
    לבוא למרפאה היום עם קטונים בשתן (או דם) ועם ערכים גבוהים של סוכר בצום – זה אומר פשוט לקבל מרשם מרופאים לאינסולין. ז"א שאישה שמחליטה ללכת על תזונה דלת פחמימות לא יכולה לקבל מעקב של הריון בסיכון (למרות שאפשר "לקבל" את האינסולין ו"לוותר עליו") שהיא בד"כ מתחילה אותו. בעצם ככה אין מעקב בכלל, כי גניקולוג רגיל לא יקבל אותה.
    אני לא מכירה רופאים גניקולוגים שכן ילכו עם התזונה הזאת…
    לכן בינתיים כל זה לא ממש מציאותי ספציפית לנשים עם סכרת הריון:(

  2. מאת הגר‏:

    שלום קסניה, כמה נקודות בתגובה לדבריך:
    א. בתזונה דלת פחמימות לא תמיד יש קטונים גבוהים בשתן.
    ב. אצל נשים בהריון גם בתזונה רגילה יש לפעמים קטונים בשתן.
    ג. העובדה היא שנשים שעושות דל פחמימות מקבלות מעקב הריון – ליויתי כמה וכמה כאלה.
    ד. אני לא נגד אינסולין. אני חושבת שכדאי להשתמש בו כמוצא אחרון, אם שינוי תזונתי ואמצעים אחרים לא עובדים. יש מקרים שבהם חייבים אינסולין.
    אני מזמינה אותך להצטרף לקבוצת סיירת סוכרת ולהכיר נשים שעברו / עוברות הריון דל פחמימות עם תוצאות נהדרות.

    • מאת קסניה‏:

      לצערי כבר מאוחר, כי אני מחרתיים מגיעה לתל"מ. ליווי של נטורופטית לא יחליף ליווי של הריון בסיכון, כי דרוש מעקב אחרי מצב העובר ומשקל כידוע. גם שאלה למה את קוראית תזונה דלת פחמימות. כל מה שרשמת ברור, אבל במבחן המציאות הקושי מגיע מכיוון הרופאים שלא מבינים בתזונה דלת פחמימות בכלל. אשמח לפוסטים דומים לתקופות אחרי לידה והנקה:) אני בטוחה שמה שאת מתארת נכון יותר עבור נשים כמוני – אני מגיעה עם ההיסטוריה של סוכר עוד מלפני ההריון. אבל בשבילי הקושי האמיתי היה לעמוד מול רופאים. רק בתזונה דלת פחמימות אני יכולה להנות מהחיים באמת וקשה לי אחרת…מקווה שעד הפעם הבאה שלי יהיה שינוי או אצלי או אצל הרופאים:)

      • מאת הגר‏:

        קסניה,
        אין שום תחליף בעיני למעקב רפואי בהריון, ובפרט הריון בסיכון.
        תזונה דלת פחמימות היא כל מה שמתחת להמלצה הרגילה של 175 ג' ביום, ואת המספר המדויק שמתאים לכל אחת צריך למצוא באמצעות שינוי סוג הפחמימות והפחתה הדרגתית.
        אני מסכימה איתך שעם הרבה רופאים יש קושי, אבל מי שמשתכנעת בגישה הזו מוצאת את הדרך. לאט לאט :) רומא לא נבנתה ביום אחד.
        לגבי פוסטים על לידה והנקה – מתוכננים. אם יש לך שאלות ספציפיות, מוזמנת לכתוב לי אותן. רק בריאות.

        • מאת נעמה‏:

          היי קסניה,
          ברגע ש"נכשלים" בהעמסות הסוכר ומקבלים אבחנה של סכרת הריון נכנסים לקטיגוריה של הריון בסיכון ומקבלים מעקב של רופא. רוצה לאכול תזונה דלת פחמימות? לבריאות. לא מבינה למה זה קשור למעקב או לאי מעקב של רופא….
          אני בכלל הייתי במעקב תזונתי של דיאטנית. הרופא רצה לראות ערכי סוכר ולא ממש היה לו איכפת מה אכלתי. לדיאטנית הייתי צריכה למה לקחתי את הדף שהיא נתנה, זרקתי אותו לפח וחתכתי את כמות הפחמימות שהיא הקצתה לי.

  3. מאת יעל‏:

    תהייה, אולי אין מחקרים על נשים בהריון בתזונה דלת פחמימות אבל מה לגבי מחקרים של נשים בהריון סתם בתזונת אטקינס? שהיא מצב נטול פחמימות.

  4. מאת אודליה גלילי‏:

    מוכרחה לציין את ההשפעות הנהדרות שחוויתי בעת שעשיתי דיאטה דלת פחממות בזמן הריון .
    הרגשתי מצויין , תירגלי יוגה , הייתי רגועה , נולד לי תינוק רגוע , נינוח , לא גדול מידי , בהחלט ממליצה לעשות את המאמץ המאוד לא קל אך משתלם .

  5. מאת שרון‏:

    היי הגר,
    ראשית המון תודה על הבלוג המועיל.
    שמי שרון ,יש לי סוכרת 1 (לאדה),משתמשת כ 1/2 שנה בהזרקת אינסולין ועדיין לא ממש מאוזנת,(בקרוב אקבל משאבה וסנסור).
    מתעוררת בבוקר עם גובה סוכר 100 -130,ומשתדלת להיות במהלך היום 130 -עד 160 .
    במהלך השבוע נמנעת ממאכלי דגניים ולחם.(למעט דייסת שיבולת שועל ,פעמיים בשבוע בבוקר.)
    אוכלת בעיקר סלטים,דגים ,פטריות ,אגוזים ומעט מוצרי בשר.
    רציתי להתייעץ איתך בבקשה ,לגבי הכנת מאפה לכבוד שבת,
    עם דפי -פילו,במלית של גבינה בולגרית,האם אפשר להכין לאכול 2 פרוסות ממנו ביום שבת,מבלי שהסוכר יזנק ? (ברור לי שבצק פילו זה פחמימות,אבל רוצה אחת לשבוע להשתתף בארוחה המשפחתית שבה מגישים את המאפה).
    וזהו המתכון המדובר:

    מתכון למאפה מלוח,בצק פילו עם גבינה בולגרית.
    לקנות 8 דפי פילו .
    מצרכים להכנת המלית:
    1/3 כוס שמן קנולה לערבב עם 4 כפות חמאה מומסת.
    2 ביצים
    1/2 כפית סודה לשתיה
    2 כוסות יוגורט.(1/2 ליטר).
    קובייה גבינה בולגרית קשה (150 גרם), לפורר לפירורים גסים.
    ההכנה:
    1.מערבבים את חומרי המלית,(חוץ הגבינה הבולגרית).
    2.מפוררים את הגבינה בקערה נפרדת.
    3.משמנים את תבנית האפיה מרובעת קטנה.(אפשר חד -פעמית).
    4.משאירים בצד 2 דפי פילו יפים ושלמים. (אלה מיועדים לסוף התהליך, לכיסוי המאפה),
    3.מרפדים את התבנית המשומנת בשני עלי-פילו, כולל דפנות התבנית .
    4.לוקחים עלה, מקמטים אותו (כמו נייר שכתבנו עליו וברצוננו לזרוק לפח),
    ובצורה זו מניחים אותו על המצע.
    חוזרים על הפעולה עם עלה נוסף,ומניחים לידו.
    5.שופכים מעל העלים המקומטים חלק מהתערובת ומפזרים מעט גבינה בולגרית
    חוזרים על הפעולות עד שנגמרת תערובת המילוי ,ונשארים רק 2 העלים שהנחנו בצד.
    מורחים אותם בשמן, בעזרת מברשת, ומכסים בהם את המאפה שבתבנית.
    אשמח לדעתך הכללית לגבי הפחמימות ב- דפי פילו ובשאר המצרכים שבמתכון .
    והאם לא ייגרם נזק ,אם אחת לשבוע אוכל מזה 2 פרוסות.

    אשמח לתגובתך,
    בתודה מראש ,וסוף שבוע נפלא,
    שרון.

    • מאת הגר‏:

      שלום שרון,
      אני בדעה שסוכרתי צריך להימנע מפחמימות (פרט לירקות) נקודה.
      עם זאת לכל אחד יש את ההנחות הקטנות שהוא מאפשר לעצמו.
      השאלה שאת צריכה לשאול את עצמך, היא איך האיזון שלך.
      איך הוא במהלך השבוע? אחרי דייסת שיבולת שועל?
      ואיך הוא אחרי אכילת המאפה?
      בגישה של ברנשטיין אנחנו שואפים להישאר בערכים של אדם בריא. 90-100 בצום, מתחת ל- 120 שעתיים אחרי האוכל.
      כל זמן שאת מבלה בערכים גבוהים יותר (ובמיוחד מעל 140) צובר לך נזק שיוביל לסיבוכים.
      אז תסתכלי על התפריט שלך ועל ערכי הסוכר בדם ותהיי כנה עם עצמך – את מאוזנת?
      האם המחיר (בסוכר שעולה) מקובל עלייך?
      אם לא, אולי תאכלי רק פרוסה אחת מהמאפה ולא שתיים?
      את ההמלצות שלי את כבר יודעת, עכשיו רק נשאר שתקחי אחריות.
      מאחלת לך רק בריאות ושבת שלום,
      הגר

  6. מאת אביבית‏:

    הי הגר, אני בתחילת הריון שני. אני בתזונת פליאו תקופה ארוכה, אבל לצערי כרגע נטשתי אותה לגמריי. בהריון הראשון סבלתי מבחילות נוראיות, ריחות וכו והתזונה שלי היתה ממש גרועה. אני לא מסוגלת לגעת בבשר, בירקות- זה מסתכם בעגבניה ומלפפון קצוצים בלבד,ורוב התזונה היא פחמימות. עכשיו אני בהריון השני ונראה שהתופעות אפילו מחריפות. אני מבינה את כל ההגיון בתזונה, אבל אני ממש נגעלת ושוב נוטה רק לפחמימות. אני מאוד חוששת מהמצב, כי אני לא רוצה להגיע למצב של סוכרת הריונית (לא היה לי בהריון הראשון). אשמח לשמוע ממך מה את ממליצה. תודה!

    • מאת הגר‏:

      שלום אביבית,
      תזונה עתירת פחמימות בפני עצמה לא מובילה לסוכרת הריון.
      האם יש סיבה מהותית לחשש שלך מסוכרת הריון? האם בהריון הראשון סבלת מסוכרת הריון? האם יש לך סוכרת במשפחה?
      בכל מקרה, התופעה מוכרת ובשליש השני היא נוטה לעבור. אם את חוששת, אני ממליצה לך להשיג גלוקומטר ולבדוק את הערכים שלך.
      מבחינת התמודדות עם הבחילה, שקדים חיים יכולים לעזור וגם כמוסות ג'ינג'ר.
      מאפים דלי פחמימות (יש לנו כמה בעמוד המתכונים ויש עוד המון ברחבי הרשת) יכולים להיות תחליף טוב לפחמימות שמקורן בדגנים, במיוחד אם תקלי אותן בטוסטר ובתנור. כלל המפתח לתקופת הבחילות הוא מאכלים יבשים.
      בהצלחה ורק בריאות!
      הגר

  7. מאת הגר‏:

    תודה על הבלוג! קצת באיחור אבל..
    סוף סוף אני מבינה את הקטע עם הקטונים בשתן!
    היתה לי סכרת הריון ובזכות הבלוג הזה הייתי ממש מאוזנת!!
    (הדיאטה של הדיאטנית לא עזרה..)
    ותמיד היו לי הרבה קטונים בשתן וזה היה מלחיץ, אז טוב לדעת שזה לא :)
    אז בפעם הבאה אם יהיו לי שוב קטונים בשתן- הם פשוט שם וזה סבבה?
    תודה רבה!!!

להגיב על אביבית לבטל

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

תגי HTML מותרים: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>