- זה היה בתקופת מלחמת העולם השנייה בלונדון. לא היינו רעבים אבל היו דברים שלא היה אפשר להשיג. למשל, היתה לנו הקצבה של ביצה אחת לשבוע, ועוף בכלל לא קיבלנו כי הוא היה יקר. אכלנו רק בשר ודגים.
השתמשו אז בחמאה? מרגרינה?
– רק בחמאה. לא ידענו מה זה מרגרינה. השתמשנו הרבה ב-Suet (שומן בקר / כבש). אהבתי במיוחד suet pie (מאפה עשוי שומן בקר או כבש ממולא בשר). ממ… דלישס! המילוי היה בדרך כלל לחי וכליות בקר.
ומה עם לחם? פסטה? אורז?
– היה לחם לארוחת בוקר. פסטה לא היתה. כתוספת לארוחות אכלנו בעיקר גריסי פנינה.
היו ילדים שמנים בכיתה שלך?
– לא! אפילו לא אחד.
ובשאר בית הספר?
-לא.
בטח היו אחד או שניים?
– לא!
אוקיי. איך התייחסו אז לנושא התזונה הבריאה?
– מאוד שונה מהיום. אכלנו את מה שכולם אכלו, לא הקדשנו לזה הרבה מחשבה. אם מישהי רצתה לרזות אמרו לה להפסיק עם המתוקים (sweets).
שאלה אחרונה. לאורך כל השנים אני זוכרת את עצמי פותחת את המקרר בבית שלך ושל סבא ורואה שמנת, חמאה ובייקון. אי פעם הרגשת שאתם הולכים נגד הזרם בעניין הזה? כולם מסביב עושים דיאטות דלות שומן ורק אתם שופכים שמנת 38% על סלט הפירות שלכם?
- לא ממש. פשוט תמיד אהבנו אוכל טעים.

ולהבדיל, אני זוכרת את סבא וסבתא אוכלים לבניה עם סובין
מה שמזכיר לי שאתמול היה לנו דיון חמאה מול מקרר מוצרי החלב אז זה גרם לנו לעמוד שם קצת יותר ולהסתכל סביב. המון אריזות ענק של מרגרינה היו שם ואנחנו לא הצלחנו להבין, בימים אלה שכבר ידוע שמרגרינה זה לא יותר טוב מחמאה ובהתחשב שפה באזור אין ממש שומרי כשרות, מי לעזזל צורך מרגרינה?!
זו באמת תעלומה. מילא פה אבל אצלכם? מה עשו רע שזה מגיע להם?
היי נעמה,
למעשה מרגרינה של היום נחשבת בריאה יותר מחמאה. רוב יצרני המרגרינה הוציאו ממזמן את שומן הטרנס מהמוצרים, בעוד שבחמאה יש שומן טרנס אשר נוצר באופן טבעי.
בנוסף, במרגרינה אין כולסטרול, ותכולת השומן הרווי בה בדר"כ גבוהה מזו שבמרגרינה.
כמובן שיש מגוון ענק של מוצרים וכל מקרה לגופו
הי הדס.
בעיני מי המרגרינה של היום נחשבת יותר בריאה מחמאה? בעיני היצרנים שלה אולי.
במקום תהליך של הידרוגניזציה שיוצר חומצות טראנס עושים היום אינטראסתריפיקציה, שיוצר פרנקנשטיין אחר שלא קיים בטבע.
בשני התהליכים לוקחים שומן רב בלתי רווי שנוזלי בטמפ' החדר והופכים אותו למוצק. ההבדל העיקרי שגורם לחברות המזון לבחור בתהליך השני, הוא שאין לגביו דעת קהל שלילית ורגולציה.
אגב המחקרים על אינטראסתריפיקציה מתחילים להצטבר וזה לא נראה טוב. אבל גם בלעדיהם לא הייתי מייעצת לאף אחד לבחור במרגרינה, בין אם מהונדסת בדרך א' או בדרך ב', כשיש שומנים טבעיים נפלאים שאפשר להשתמש בהם כגון חמאה, שמן קוקוס ושמן דקלים.
זה הזמן להזכיר שכאן לא מפחדים משומן רווי אלא מעדיפים אותו (ואת החד בלתי רווי) על השומן הרב בלתי רווי, ובטח על פני יצירי מעבדה כמו מרגרינה.
אם הנושא חדש לך, מאחר ועדיין לא כתבתי בנושא אפנה אותך למאמר שכתב מיקי בן דור כאן.
אדיר!
נושא ממש מעניין! סבתא שלי למשל שבויה בתפיסות המוטעות האלה לגמרי,אולי בגלל שהיא צעירה יחסית,66,מעניין איך זה היה אצל אמא שלה…
תודה! ואל תחשבו שהיא לא אוכלת סנדביצ'ים, כן? אבל אני בהחלט מאמינה שהילדות שלה נתנה לה בסיס בריאותי איתן. בת 88 טפו טפו טפו
תודה הגר, יופי של פוסט, מחזק את ההבנה שכל הרעיון הזה ששומן מזיק הוא שטות. בריאות ואריכות ימים לסבתא שלך.
תודה אבי!
אחלה סבתא. איך לא שאלו אותה לפני שהפילו עלינו את הפירמידה? המלחמה כנראה הייתה השניה ולא הראשונה (לא מסתדר עם הגיל) אבל השומן נשאר אותו שומן – בריא וטעים.
תודה על התיקון
ואחלה לא מתחיל לתאר אותה.
יותר ויותר מתברר שירקות שומן רווי וחלבון צריכים להיות עיקר התזונה, כמובן הכל במידה ולא רצוי להגזים בכמויות. פחממות ככל שנמנעים מהן זה עדיף לרוב האנשים לא רק לסוכרתיים. ממעט הפחממות שיש בירקות קשה להימנע, מכל היתר זה די פשוט. נוסחה של ירקות + 30 – 20 גרם פחממות ליום ממקורות אחרים, (אגוזים, פרי קטן, וכ"ו) זה די והותר. (כמה שפחות יותר טוב)
גם לומר ששומן הוא טוב זה כוללני ולדעתי שגוי, משום ששומן רב בלתי רווי מזיק.
קצרה היריעה כדי להסביר מדוע, מי שמעוניין יוכל למצא בגוגל.
יש עוד נקודה קטנה אבל מאד מאד חשובה והיא הגנטיקה, היא לא בידיינו לכן נשאר לנו לעזור במה שאנו כן יכולים, לצערי ולדעתי הזרם המרכזי היום מזיק לרוב ההולכים בדרכו.
אחוז החולים במחלות אוטואימוניות נמצא בעליה, והגיל בו פורצות המחלות נמצא בירידה.
תוחלת החיים אכן עלתה אבל זה בעיקר תודות למציאת האנטיביוטיקה וליכולות הכרורגיות של הרפואה
בכל הקשור לרפואה מונעת שעיקרה בתזונה חלה נסיגה גדולה ב- 50 – 40 השנים האחרונות.
זהירות ממזון מהונדס גנטית.
שבוע טוב.
איזה נחמד לקרוא, בהחלט אחלה סבתא כמו שתיארו אותה:) אם אני לא טועה היא גם לא עשתה אף פעם ספורט ותראו איזה בריאה ורזה היא.
כן, יש לה אנטי רציני לספורט. מצד שני בשנה שעברה בטיול השורשים שלנו בלונדון היא הסתובבה איתי ברגל במשך ימים שלמים של שופינג מבלי להתעייף
סבבה של פוסט, הגר, כרגיל!
שמנתי מתוקה מהחווה והמחלבה טריה ללא עיבוד פיסטור, חמאה עשויה בבית מאותה שמנת, ביצים מן הברווזים שאמא שלי מספר עליהם בחחוה שלה בקונטיקאט, וגריבעלאך, שמאלץ. אמא טוענת גם אז, אם היא באמת חושבת על זה, תמיד היה ביצה בבוקר לפחות אחת ענקית, ואולי פורסה אחת של לחם חיטה אבל הסוג של אז…פחות מקפיץ סוכר בדם. עם שמאלץ הברווז. כעיקרון, היה נקרא "דל פחמימות" יחסית להיום אבל זה היה נחשב רגיל לחלוטין!
גורם לי געגועים לכל הסבים שלי…וסבתאות רבה גם!
תודה טוד!
התיאורים שלך גורמים לי לגעגועים לסבים ולסבתות שלך… נשמע כמו גן עדן !
היי הגר .
ראשית, תודה גדולה לבלוג המוצלח והמועיל,יישר כוח!
רוצה לשאול לגבי שימוש בדפי -אורז:
האם זה מוצר שמתאים לשימוש לחולי -סוכרת ?
לאחרונה ישנו שימוש רב בישראל בדפי -אורז כבסיס דייאטתי,(במקום הבצק לבורקס.)
אמרו לי שיש רק בדף האורז כמות מזערית של פחמימות, (0.7 גרם פחמימות בכול דף -אורז,)
לכן ברצוני לדעת אם לחולי- סוכרת גם מומלץ להשתמש בזה ?
בתודה מראש,ובברכת שבוע טוב,
שירן .